4.3 Part Ⅲ Reading Comprehension(每题2分,共40分)

Part Ⅲ Reading Comprehension 

Directions: There are 4 passages in this part. Each passage is followed by some questions or incomplete statements. For each of them there are 4 choices marked A,B,C and D. You should decide on the best choice, and mark the corresponding letter on the Answer Sheet.


Passage 1 

"If you want to see a thing well, reach out (伸出手) and touch it!" 

That may seem a strange thing to say. But touching things can help you to see them better. Your eyes can tell you that a glass ball is round. But by holding it in your hands, you can feel how smooth (光滑) and cool the ball is. You can feel how heavy the glass is. When you feel all these about the ball, you really see it. With your skin, you can feel better. For example, your fingers can tell the difference between two coins in your pocket. You can feel a little drop of water on the back of your hand, too. 

All children soon learn what "Don"t touch!" means. They hear it often. Yet most of us keep on touching things as we grow up. In shops, we touch things as we might buy: food, clothes. To see something well, we have to touch it. There are ways of learning to see well by feeling. One way is to close your eyes and try to feel everything that is touching your skin. Feel the shoes on your feet, the clothes on your body, the air on your skin. At first, it is not easy to feel these things. You are too used to (习惯于) them! 

Most museums are just for looking. But today some museums have some things to touch. Their signs say, "Do touch!" There you can feel everything on show. If we want to see better, reach out and touch. Then you will really see!


1. 

By touching things,______.

 A you will have a strange feeling

 B you will learn how to reach out your hand

 C you can know them better

 D you can tell what colors they are

 

答案:C

[考点] 事实细节题 

[解析] 题干大意为:通过触摸物体,______。根据文章第二段第二句话“By touching things can help you to see them better.”可知触摸可以帮助“你”更好地看清楚、了解它们。


2. 

When people buy things in shops, they often ______.

 A buy them first

 B keep their right hands on them

 C ask about them

 D feel and touch them

 

答案:D

[考点] 事实细节题 

[解析] 题干大意为:人们在商店里购物时,他们经常______。根据文章第三段中“In shops, we touch things as we might buy: food, clothes.”及“There are ways of learning to see well by feeling...Feel the shoes on your feet, the clothes on your body, the air on your skin.”可知,人们购物时,通常会触摸或感觉物品。故本题选D。


3. 

Why does it say "At first, it is not easy to feel these things"? Because ______.

 A the things are used by people, too

 B people feel the things too often

 C people know how to use the things

 D the things are easy to feel

 

答案:B

[考点] 事实细节题 

[解析] 题干大意为:为什么文章说“刚开始,不容易感受到这些事物?”因为______。根据本句话所在的下文“You are too used to them!”可知,不容易感受到的原因是人们都已经太习惯它们了。也即B项:人们经常感受这些事物。


4. 

Which of the following is true?

 A Touching is more important than seeing.

 B Our feet, fingers, hands and skin can help us buy food.

 C People have to learn to see by feeling as they grow up.

 D Visitors can feel the things on show in some museums.

 

答案:D

[考点] 事实细节题 

[解析] 题干大意为:以下哪些是正确的?根据文章最后一段第二、三、四句可知,现在有些博物馆允许游客触摸所展示的物品。故D项正确。其余三项均不符合文意。


5. 

Which of the following can be the best title of the story?

 A Touching by Feeling.

 B To See or to Feel?

 C To See Better—Touch.

 D Ways of Feeling.

 

答案:C

[考点] 主旨大意题 

[解析] 题干大意为:以下哪项是本文的最佳标题?本文通篇都在讲触摸能帮助人们更好地了解事物,故选C。


Passage 2 

The old Volkswagen Beetle—"The Bug" —is making a comeback. People who own them are planning to keep them forever. People who don"t own them are paying high prices when they can find one for sale. It"s more remarkable when you realize that VW doesn"t even make them anymore! 

A spokesman for Volkswagen of America says there were about five million "Bugs" on American roads in 1977. That was the last year they were shipped to America. VW estimates that about four million of them are still running and running and running. 

Used car dealers say they can"t keep "Bugs" on their lots these days. They feel it"s because these cars have a history of reliable, inexpensive transportation. The cars average about 30 miles per gallon of gas. 

But all hasn"t been smooth going for the "Bugs" The heating system is poor. And since it travels very close to the ground, larger cars tend to splash it with winter"s snow and mud. Some in the safety field consider the Beetle as defenseless against heavier cars. But the National Highway Traffic Safety Administration has nothing that shows any problem with them at all.


1. 

American people like to have a "Bug" ______.

 A because it is no more in production

 B because it is reliable and energy-saving

 C because it is remarkable and easy to drive

 D because it is safe

 

答案:B

[考点] 推理判断题 

[解析] 题干大意为:美国人喜欢拥有一辆“甲壳虫”汽车______。由文章第三段前两句话:经销商认为他们不能大批量拥有“甲壳虫”汽车的原因(它有一个可靠的、经济的运输系统)可知,美国人看中的就是它的可靠和节能。所以本题选B。注意本题A选项是对文章第一段的一种曲解,属于偷换概念。因为第一段中所指的“people”并非就是本题干中的“American people”。


2. 

According to the passage, which of the following statements is TRUE?

 A "Bugs" are more popular than other cars in America.

 B "Bugs" are now produced in small quantity.

 C American feel proud if they can own a "Bug".

 D No "Bugs" have been shipped to America since 1977.

 

答案:D

[考点] 事实细节题 

[解析] 题干大意为:根据本文,以下哪项说法是正确的?根据文章第二段第一、二句“...on American roods in 1977. That was the last year they were shipped to America.”可知,1977年是最后一批“甲壳虫”汽车被运送到美国的时间,故D项说法正确。其余三项文章均未提及。


3. 

In the last sentence of the second paragraph, the word " them " refers to ______.

 A a car by the name of Volkswagen Beetle

 B heavier cars imported from other countries

 C people in the safety field

 D people from National Highway Traffic Administration

 

答案:A

[考点] 词语理解题 

[解析] 题干大意为:第二段最后一句中的“them”一词指的是______。分析该词所在的上下文可知,前句提到美国在1977年有大约五百万辆“甲壳虫”汽车,而本句说目前大约有四百万辆仍在使用中。所以,此处的“them”指代的应是“甲壳虫”汽车。故选A。


4. 

What is the problem with a "Bug"?

 A It does not go smoothly.

 B It is not comfortable in winter.

 C It splashes mud and water.

 D It travels too slowly.

 

答案:B

[考点] 事实细节题 

[解析] 题干大意为:“甲壳虫”汽车有什么麻烦?根据文章第四段第三句“And since...larger cars tend to splash it with winter"s snow and mud.”可知,在冬天,雪和泥容易溅在大点的“甲壳虫”汽车上面。故而B项表述正确。


5. 

What can be concluded according to the National Highway Traffic Safety Administration?

 A They are going to investigate into "Bugs" problem.

 B Some of the "Bugs" are not usable any more.

 C It is defenseless when it is hit by a heavy car.

 D The "Bugs" is good for use.

 

答案:D

[考点] 推理判断题 

[解析] 题干大意为:根据国家公路交通安全管理可推证出什么?根据文章最后一句可知,国家公路交通安全管理局并无证据显示“甲壳虫”汽车的使用有什么问题,也就是说:“甲壳虫”汽车完全可以使用。故D项正确。


Passage 3 

There are many ways to learn about people of other lands. One way is to study the clothing other people wear. For thousands of years, people in different part of the world have worn very different types of clothing. There are four big reasons for this. 

One reason might be religion. In many Moslem countries, women must wear veils to hide their faces. The veils must be worn in public. Veils are part of the Moslem religion. The second reason is that different materials are used in different countries. For instance, in France the materials used in clothing may be cotton, silk, wool, or many other man-made materials. Most people in China wear cotton. 

The ways clothes are made are also very different. This is another reason why people dress differently. Western countries rely on machines to make most of their clothing. Someone living in India can use only hand power to make the clothing he needs. 

World-wide differences in customs also lead to differences in clothing. A Mexican farmer wears a straw hat with a brim up. In China, a farmer wears a straw hat with a brim down. Both hats are used to protect the farmers from the sun. Some of these customs have come down through thousands of years.


1. 

If you want to learn about the differences about people in the world, you ______.

 A should know the ways to study other lands

 B should know the four big reasons given in the passage

 C may study the different types of clothing people wear

 D may be surprised by the ways people wear hats

 

答案:C

[考点] 事实细节题 

[解析] 题干大意为:如果你想要了解世界上人们的不同点,你______。由文章首段前两句可知了解人们不同点的方式之一是研究人们的着装。因此选C项。


2. 

In many Moslem countries, women have to ______ in public.

 A wear more clothes than men

 B cover their faces with veils

 C protect their faces from being hurt

 D wear religious clothing

 

答案:B

[考点] 事实细节题 

[解析] 题干大意为:在许多伊斯兰国家,女性在公共场合不得不______。由文章第二段第二、三句可知面纱是许多伊斯兰国家女性在公共场合的必需品。


3. 

Which of the following is the reason for the differences in clothing?

 A Materials used for clothes differ from country to country.

 B Cotton is the common material for clothing.

 C Man-made materials are invented to make clothes.

 D Most people like silk clothes.

 

答案:A

[考点] 事实细节题 

[解析] 题干大意为:下列哪项是着装风格不同的原因?文章提到了着装风格不同的四个原因:宗教因素、制衣材料不同、制衣方式不同、世界各地风格习惯的不同。因此A符合题干要求。


4. 

The third reason for difference in clothing is ______.

 A different materials

 B different ways of making clothes

 C different styles of dressing

 D different religions

 

答案:B

[考点] 事实细节题 

[解析] 题干大意为:着装风格不同的第三个原因是______。文章第二段提到了两个原因,第三段提到了another reason,即第三个原因:The ways clothes are made are also very different.故选B。


5. 

The two examples of wearing hats are given in the last paragraph to show ______.

 A the effect of customs on dressing style

 B the function of wearing straw hat

 C the correct way of wearing straw hat

 D the long history of some customs

 

答案:A

[考点] 推理判断题 

[解析] 题干大意:最后一段提到的关于戴草帽的两个例子用来说明______。文章最后一段着重说明风俗习惯的不同对人们着装的影响。又分别列举了墨西哥和中国农民戴草帽的方式的不同的例子来进一步说明上述观点。故选A。


Passage 4 

Pressure Cooker (高压锅) Safety


When you are cooking with a pressure cooker, you should learn a few common sense (常识) rules: 

1. Never leave the cooker unwatched when it is in use. 

2. Add sufficient liquid but never past the recommended fill point. Overfilling the cooker may block the vent pipe (排气孔) and cause the cooker to explode. 

3. Set the cooking time. Too much time may overcook the food or too much pressure may build up in the cooker. Too little time will lead to undercooked food. 

4. If you are new to pressure cooking, follow the cooking instructions carefully. Heat and time can either result in a great meal or a ruined one. 

5. Never try to force a pressure cooker cover open. Allow the cooker to cool or run it under cool water before trying to open the cover. 

6. Clean the cooker thoroughly after each use. Mild detergent (洗涤剂) and hot water work the best. Do not use stove ash or sand for they may damage the cooker. The gasket (密封圈) is best cleaned in warm soapy water and then dried. Store the gasket in the bottom of the pot.


1. 

According to the first rule, the user should ______.

 A keep the cooker under close watch

 B always keep the cooker half full

 C never leave the cooker empty

 D never turn off the stove

 

答案:A

[考点] 事实细节题 

[解析] 题干意为“根据第一规则,用户应该怎样?”根据文章的第一规则Never leave the cooker unwatched when it is in use可知,使用时一定有人在旁边看守,可以容易地得出答案为A。


2. 

According to the second rule, too much liquid in the cooker may result in ______.

 A a ruined meal

 B undercooked food

 C too little pressure

 D a blocked vent pipe

 

答案:D

[考点] 事实细节题 

[解析] 题干意为“按照文章的第二条规则,锅内的水太多会怎样?”由文中的第二条规则的第二句话Overfilling the cooker may block the vent pipe(排气孔)and cause the cooker to explode可知,水太多阻塞排气孔,引起爆炸。所以正确的答案为D。


3. 

According to the fifth rule, a pressure cooker cover should be opened ______.

 A as soon as the cook is finished

 B which it is still on the stove

 C with force when it is hot

 D after it is cooled down

 

答案:D

[考点] 事实推理题 

[解析] 题干意为“根据文章第五条规则,高压锅何时才能打开?”由文中第五条的第二句话Allow the cooker to cool 0r run it under cool water before trying to open the cover可知,必须等高压锅冷却后才能打开锅盖。所以正确的答案为D。


4. 

According to the instructions, which of the following is TRUE?

 A The gasket should be cleaned thoroughly with cold water.

 B Mild detergent and hot water can best clean the cooker.

 C Soapy water will often damage the cooker.

 D Sand can be used to clean the cooker.

 

答案:B

[考点] 判断推理题 

[解析] 题干意为“根据使用说明,下面哪一项叙述是正确的?”本题考查的是文章的第六条规则。由第四句话The gasket is best cleaned in warm soapy water and then dried. Store the gasket in the bottom of the pot可知,用热水加中性清洗剂洗涤效果更佳。与选项B相符合。


5. 

Which of the following operations may be dangerous?

 A Overfilling the cooker with food and water.

 B Cleaning the cooker with detergent.

 C Cooling the cooker with cold water.

 D Setting too little cooking time.

 

答案:A

[考点] 判断推理题 

[解析] 题干意为“下面哪一项操作可能是危险的?”阅读全文,考生可以发现选项A(在锅内放过多的水和食物)是与文章中第二条规则相矛盾的,所以正确的答案为A。