Part Ⅲ Reading Comprehension
Directions: There are 4 passages in this part. Each passage is followed by some questions or incomplete statements. For each of them there are 4 choices marked A,B,C and D. You should decide on the best choice, and mark the corresponding letter on the Answer Sheet.
Passage 1
I strongly believe that understanding is more important than love, especially when it comes to parenting and intimate relationships. As a psychologist for more than twenty years I can tell you that I have never had an adult looking back at her childhood and complaining that her parents were too understanding. And similarly, I have met many divorced people who still love each other but yet they never really understood each other.
The painful reality is love is just not enough. I"ll admit that there are people who I love and who I still need to better understand. I hope I"ll continue my work to understand them. The willingness to understand is very important. It is not always easy, but healthy love is strengthened by the willingness to understand. Love without understanding will wilt like flowers without water.
Our egos are what seem to get in the way of understanding those who we love and eare about. Often it is our need to be right that makes what others think and feel so wrong for us. I have certainly been quite guilty of this in some of my relationships.
As I have written repeatedly in my books, empathy, is truly the emotional glue that holds all close relationships together. Empathy allows us to slow down and try to walk in the shoes of those we love. The deeper our empathy, the deeper—and healthier—our love. Not all relationships are meant to be. Yet all relationships that are meant to flourish in a healthy way, must stress understanding just as much, if not more, than love.
1.
From the passage we know that ______.
A the author complains about her parents" being too understanding
B the author has been studying marriages for more than 20 years
C people divorced mainly because they didn"t love each other
D some people divorced because they couldn"t understand each other
答案:D
[考点] 事实细节题
[解析] 题干的大意是:从文章中我们可以知道______。从文中第一段最后一句所提供的信息可知选项D“一些人离婚是因为他们不能够理解彼此”正确。
2.
Why are we unable to understand the others sometimes?
A Because we are caring the others too much.
B Because it is quite difficult to understand the others.
C Because we believe we are always right.
D Because the others have done something wrong.
答案:C
[考点] 事实细节题
[解析] 题干的大意是:有时候为什么我们不能够理解他人?从文中第三段第二句话:Often it is our need to be right that makes what others think and feel so wrong for us.可知是因为我们总是认为自己是正确的。
3.
Which of the following statements is true according to the passage?
A Understanding is more important to parenting relationship than to other intimate relationships.
B Understanding is less important than love as far as marriage is concerned.
C Understanding is more important than love to some degree.
D Understanding is more often neglected in parenting relationship.
答案:C
[考点] 事实细节题
[解析] 题干的大意是:根据文章下列那句话是正确的?根据文章第一段第一句话I strongly believe that understanding is more important than love,可知C选项是正确的。
4.
If we are to understand our partners, we should firstly ______.
A have willingness to do so
B have love for them
C get into connection with them
D care about them
答案:A
[考点] 事实细节题
[解析] 题干的大意是:如果要理解我们的同伴,我们首先应该______。从文章第二段第二、三、四句可知,有理解的意愿是首要的。
5.
In this passage, the expression "walk in the shoes of" is similar in meaning to ______.
A befriend
B understand
C love
D care about
答案:B
[考点] 词语理解题
[解析] 题干的大意是:在文章中,短语“walk in the shoes of”意思接近于______。“walk in the shoes of”的字面意思是“穿着……的鞋走路,”引申意为“感同身受”,即B项understand。
Passage 2
Finally, the Christmas season is over. We can take a long breath, put up our feet, sip from a cup of good tea and relax. The frenzy, starting from Black Friday right after Thanksgiving until Christmas Eve, of gift shopping, buying, wrapping, giving, receiving, opening, returning...is exhaustive and time-consuming, but it takes place every year.
There is considerable difference between the cultures in China and western countries when it comes to gift giving. In China, it is not polite to open a gift in front of the gift giver, and gift is only looked at after the guest has left. Here in America, gift givers always wrap their gifts, large or small, priceless or valueless, carefully and decorate them with colorful ribbons and little pretty paper flowers; and the lucky receiver is expected to open the gift right away in front of the giver, with great eagerness and curiosity, and should always express appreciation with the all time truthful comment, "this is just exactly what I wanted!" Well, as a matter of fact, most people would take their "always wanted" gifts back to the store to exchange for something they really wanted.
Finding a gift for somebody, even a close family member, you"ll have to know what the person likes and shop for days before you can locate the perfect gift. But, still the person may not like the gift from you. Nowadays, stores would provide two copies of the receipts for anything they sell as a gift, one of which is included in the gift package so that the receiver can come back for an exchange. I know, it was unthinkable to cash out gift you get, but, times are different. Another good way to avoid all that shopping hassle is to purchase a gift card from one of the stores and send it to your niece, nephews, or a family member, so that they can get whatever they want or even keep the money.
1.
Finding a gift for somebody is a (n) ______.
A easy job
B tough task
C must-be job
D arranged task
答案:B
[考点] 推理判断题
[解析] 题干大意是:为某人挑选礼物是______。根据文章第三段第一句Finding a gift for somebody, even a close family member, you will have to know what the person likes and shop for days before you can locate the perfect gift.可知为别人挑选礼物是件既费时又费力的活儿,并且很繁杂,因此可知B选项正确。
2.
It is quite ______ for Chinese people to open the gift in front of the givers.
A usual
B normal
C abnormal
D unusual
答案:C
[考点] 事实细节题
[解析] 题干的大意是:对于中国人来说,在赠予者面前打开礼物是______。从文中第二段第二句话提供的信息可知是not polite(不礼貌的),选项C“不正常的”与此意接近,故正确。
3.
Gift giving is the same thing in China and America in that ______.
A people spend a lot of time preparing a gift
B people would cash out the gift immediately
C people are eager to get a gift from a friend
D people are less willing to give gifts
答案:A
[考点] 推理判断题
[解析] 题干的大意是:在中国和美国赠送礼物在______方面是一样的。选项A.people spend a lot of time preparing a gift和文中第一段第二句中的Time-consuming意思相近。另外由第三段第一句也可得出A项正确。
4.
Which of the following is the author"s suggestion?
A Open the gift immediately in front of the giver.
B Wrap the gift carefully.
C Express the appreciation for the gift you receive.
D Buying a present card to avoid the trouble in shopping.
答案:D
[考点] 事实细节题
[解析] 题干的大意是:下面哪句话是作者的建议?从文中第三段最后一句话可知:避免购物麻烦的另一个好方法是从商店购买一张购物卡,符合此意的是选项D。
5.
The author"s attitude towards gift giving is ______.
A indifferent
B protesting
C objective
D supportive
答案:C
[考点] 推理判断题
[解析] 作者对于赠送礼物的态度是______。从文中第一段最后一句“but it takes place every year”可知作者对于“赠送礼物”这种现象的态度是客观的。
Passage 3
They already guide blind and disabled people; now dogs are to be trained to help people with dementia (痴呆). The duties of these "guide dogs for the mind" will include reminding their owners to take medication, as well as encouraging them to eat, drink and sleep at regular intervals.
The dementia dogs will be trained to respond to sound triggers in the home that prompt them to perform tasks. These could include delivering a bite-proof bag of medicine with a note inside reminding the patient to take it, or waking them up in the morning.
The idea was developed by design students at the Glasgow School of Art and will now be put into practice by Alzheimer"s Scotland and Dogs for the disabled.
Joyce Gray of Alzheimer"s Scotland said: "People in the early stages of dementia are still able to live a relatively normal life, and dogs help to maintain routine."
The other advantage of using the pets as companions is that conversation can be increasingly confusing for people with Alzheimer"s, but dogs can give them a sense of silent support and companionship. People light up when they see animals. They don"t need to communicate verbally but they can still interact. You can have a speechless bond.
The dog would also encourage the owner to take them out for walks, ensuring they keep exercising and interacting with other people.
1.
As is mentioned in the passage, the guide dogs will do the following except for ______.
A helping ensure the owner doing some exercises
B reminding the owner to take medicine
C communicating with the owner in a non-verbal way
D helping the owner recover from the illness
答案:D
[考点] 事实细节题
[解析] 题干的大意是:正如文章中提到的,“导盲犬’’可以做下列事情除了 ______。从文中第一段第二句话可知选项B正确,从文中第五段第三句“they don"t need to communicate verbally...”可知选项C正确,从文中第六段“ensuring they keep exercising”可知选项A正确。只有选项D文中并未提及,故选项D符合答案。
2.
Who will train the dogs to perform such tasks?
A The students who developed the idea.
B The owners of the dogs.
C The experts in Alzheimer"s Scotland.
D It is not mentioned in the passage.
答案:D
[考点] 推理判断题
[解析] 题干的大意是:谁训练狗去完成任务?从文中第二段第一句“The dementia dogs will be trained to respond to sound triggers in the home that prompt them to perform tasks”可推知并没有提及谁训练狗完成任务,故选项D正确。
3.
What is true about the people suffering from dementia?
A They would like to stay with other people.
B They can maintain routine.
C They will gradually lose the ability to live a normal life.
D They would like to talk in a different way.
答案:C
[考点] 推理判断题
[解析] 题干的大意是:对于老年痴呆病人的描述哪项是正确的?从文中第四段Joyce Gray的话中可知:老年痴呆症早期患者仍然可以过一个相对正常的生活,由此可推断出逐渐地他们就会丧失这种正常生活的能力。故选项C正确。
4.
The guide dogs helping the people with dementia will ______.
A respond to the owners" order
B respond to a sound device
C act on the owners" instructions
D act on the trainers" order
答案:B
[考点] 事实细节题
[解析] 题干的大意是:帮助老年痴呆症患者的导盲犬将会______。从文中第二段第一句中"respond to sound triggers”可知狗经过训练对专门的声音设备做出反应从而进行工作的。故选项B正确。
5.
Having a conversation with people with dementia will be ______.
A difficult
B interesting
C confusing
D encouraging
答案:A
[考点] 推理判断题
[解析] 题干的大意是:和老年痴呆症患者谈话将会______。从文中第五段中“conversation can be increasingly confusing for people with Alzheimer"s”中可知阿尔茨海默氏症患者说话日益混乱不清,故可推断出同阿尔茨海默氏症患者交流谈话是困难的。故选A。
Passage 4
It seems obvious that you don"t give away your product for free but this is exactly what indie rock group The Crimea did earlier this year. The band"s reasoning goes like this: more people will download the free album than would pay for it. Therefore more people will hear The Crimea"s music. These people will then pay money for concerts by the band and perhaps buy a T-shirt or other merchandise. If the band play regular concerts to crowds of 200 or 300 people they can make more money than they would from sales of a CD. There will always be some people who want something they can hold in their hands so they will release the CD into the shops too—but making money through sales of their music isn"t the top priority.
The story illustrates the creative thinking going on in the music business in response to dramatic changes over the last few years in the way that people buy music. Sales of music digitally—to computer, phones and MP3 players rose to $2 billion in 2006—an increase of almost 100 percent on the previous year—yet overall record company sales are down. People are simply not buying CDs in record shops in anything like the numbers they used to.
This trend looks set to continue so the big question for the music industry is whether they can successfully manage the move to being primarily a digital industry without profits falling to unacceptable levels.
There are both positive and negative signs. On the plus side, more and more people are buying music on mobile phones, which allows people to make impulse purchases—they can buy a song as soon as they hear it. Research by the UK mobile operator 3 suggested that 75 percent of 16 to 24-year-olds wanted to buy a track they liked as soon as they heard it. With so much competition for people"s disposable income, a product that you can sell immediately is a big advantage.
The bad news for record companies, however, is the amount of music that is downloaded illegally. Piracy—usually in the form of cheaply copied CD—has long been an issue for the music business but the Internet means music can be copied and distributed freely through file-sharing sites on a large scale than ever before.
It is this situation that leads bands to start giving away their music for free and promises to make the next few years a very interesting time in the music business.
1.
What is unusual about the Crimea"s business plan?
A Their business was given away free on the Internet.
B They gave CDs away free in shops.
C They played free concerts.
D They charged more for their CDs.
答案:A
[考点] 事实细节题
[解析] 题干的大意是:关于Crimea"s商业计划哪一个是不寻常的?从文中第一段第一句“It seem obvious that you don"t give away your product for free but this is exactly what indie rock group The Crimea did earlier this year”可知选项A正确。
2.
The Crimea hope to make money ______.
A through CD sales
B by giving concerts and selling T-shirts and other merchandise
C by selling merchandise on the Internet
D through sales of merchandise in shops
答案:B
[考点] 事实细节题
[解析] 题干的大意是:The Crimea希望通过______挣钱?从文中第一段第四句“these people will then pay money for concerts by the band and perhaps buy a T-shirt or other merchandise”可知选项B正确。
3.
The Crimea also released CDs for sale in shops because ______.
A people who attend their concerts need them
B they want to make extra money
C there are still people who prefer CDs to other formats
D people who fail to attend their concerts need them
答案:C
[考点] 推理判断题
[解析] 题干的大意是:The Crimea仍然在商店销售CD因为______。从文中第一段最后一句“There will always be some people who want something they can hold in their hands so they will release the CD into the shops too”中的some people who want something they can hold in their hands可推断出选项C正确。
4.
What is true about sales of music over the last year?
A Overall, sales are up last year.
B Overall, sales are down last year.
C There is no change compared to previous sales.
D It is not mentioned in the passage.
答案:B
[考点] 事实细节题
[解析] 题干的大意是:关于在过去一年间的音乐销售描述哪一项是正确的?从文中第二段第二句“yet overall record company sates are down”可知选项B正确。
5.
What effect has the Internet had on music piracy?
A It has made it easier to fight piracy.
B It has increased the number of pirate CDs available.
C It has made it easier to illegally copy music.
D It has reduced the number of pirate CDs available.
答案:C
[考点] 推理判断题
[解析] 题干的大意是:互联网对音乐盗版有什么影响?从文中第五段“the Internet means music can be copied and distributed freely through file-sharing on a large scale than ever before”可知选项C正确。