1
高等学校英语应用能力考试备考指南.A级
1.4.3.2.4 四、简答题
四、简答题

简答题是要求考生在读懂文章的基础上,用正确、简短的英语来回答问题。Task 5是简答题,一共5道题,占总分的5%,材料大多是应用文,如商务信函、合同、产品说明书等。简答题重点在于考查考生的阅读能力、语言表达能力以及概括能力。要求考生具备运用正确的拼写、句法结构、词语搭配、标点符号和书写方式来组织答案的能力。

回答这类问题主要在于把握如下几点:快速阅读文章,掌握文章的大概内容;根据文章后面的提问和不完整的回答,确定原文中和答案有关的关键词或短语;用查读(scanning)的方式在原文中找到那些含关键词或短语的句子,然后再根据那些句子确定回答问题所需的词。

注意字数限制,尽量去掉修饰词,保留核心词。

【典型考题分析】

Directions:There is a business letter.After reading it,you should give brief answers to the 5 questions that follow.The answers should be in no more than 3 words.

Packaging Machinery

7th July,2009

Dear Sirs,

Headquarters in Chicago,Illinois,FMC Company is a major producer of technically advanced machinery and chemicals for industry and agriculture.

With a history dating back to 1884,FMC has grown to become one of the 100 largest industrial companies in the United States,with 2008's sales in excess of$2 billion.All over the world,FMC has about 41,600 employees at 129 factories in 32 states and 13 countries.

We believe FMC to be one of the leaders of the packaging industry both in the U.S.and abroad.Through our own research,development and engineering efforts,we believe we are able to exchange views on and discuss the latest technical aspects of the industry.

FMC's packaging expertise(专长)is mainly in the following areas:

—Packaging and paper box making machinery.

—Wrapping machines for varying uses.

In the spirit of friendship,equality and mutual benefit,we look to a continued strengthening of our relationship with P.R.of China.

Faithfully yours,

General Manager

FMC Co.Ltd.

1.What does the company want to sell?

______________________________________________________________________.

2.Where is the Head Office of the company?

In___________________________________________________________________.

3.When did the company's annual sales exceed$2 billion?

In the year of________________________________________________________.

4.What role does the company think it plays in the world's packaging industry?

_______________________________________________________________________.

5.To whom is the letter written?

The letter is intended for______________________________in P.R.of China.

本文是FMC公司写给中国某公司的一封商业信函,信中介绍了FMC公司的主要业务范围、公司历史及发展状况,并提出希望本着友谊、平等、互利互惠的原则,继续加强与中国的合作关系。

1.【答案】Packaging machinery

【解析】根据文章的标题我们就可以看出该公司主要经营包装机械。

2.【答案】Chicago,Illinois

【解析】根据第1句话“Headquarters in Chicago,Illinois”,我们可以看出FMC公司的总部在伊利诺伊斯州的芝加哥。

3.【答案】2008

【解析】文章第2段提到了“with 2008's sales in excess of$2 billion”(2008年的销售额超过了20亿美元),由此可判断出答案。

4.【答案】the leading role

【解析】文章第3段提到了FMC公司在全美及世界包装行业的地位:“We believe FMC to be one of the leaders of the packaging industry”,因此此处应当填入the leading role(领先地位)。

5.【答案】companies/a company

【解析】文章中虽然没有明确提到这封信是写给谁的,但是从信的内容以及信最后提到了“和中国加强关系”的语言,我们可以判断这封信应当是写给中国某家公司或很多公司的。