1
大学英语四级真题详解+全真预测
1.35.2.1 Section A
Section A

News Item One

整体预测

根据选项中的suffered...system failure at 13,000 feet,carried 150 people和land down safely可推测,该新闻可能与某次飞机事故有关。

A Russian airliner has made an emergency landing in Moscow,bumping into buildings and splitting into two parts,but only two people were killed.

The Tupolev-154 jet took off from Moscow’s Vnukovo airport.It was bound for the Russian Republic of Dagestan in the North Caucasus.But half an hour into the flight at 30,000 feet,the aircraft suffered a sudden and dramatic system failure.All three of its engines are reported to have cut out one after the other.The Dagestani airline’s plane,with more than 150 people on board,was forced to make an emergency landing at another Moscow airport,Domodedovo.As it neared the ground,it lost power.Its guidance system stopped working.It touched down,but skidded off the track and broke into pieces.The Russian authorities have launched an urgent investigation.

1.What can we learn about the Russian airliner?

解析B)。选项中的suffered...system failure at 13,000 feet和carried 150 people表明,本题可能考查某航班的相关情况。新闻中提到,这架飞机飞往北高加索地区的达吉斯坦共和国,故答案为B)。B)是原文信息的再现。

2.Where did the airliner take off and make an emergency landing respectively?

解析A)。选项表明,本题可能考查某事发生的地点。新闻中提到,该飞机是在莫斯科伏努科沃(Vnukovo)机场起飞,在莫斯科多莫杰多沃(Domodedovo)机场紧急降落,故答案为A)。 News Item Two

根据选项中的teaching,education,student和low achievements可推测,该新闻可能与教育教学及学生的成绩有关。

整体预测

The US Department of Education has announced an investigation into the teaching of English language learners in Los Angeles public schools.These students,who are immigrants or the children of immigrants,make up one-third of the LA school population.

The investigation is the first of a number of civil rights actions planned for local school systems around the United States.

Just days ago US Secretary of Education Arne Duncan went to Selma,Alabama,to announce that his department would step up enforcement of federal civil rights laws to ensure that students of all backgrounds have equal access to a good education.

Wednesday,Duncan’s assistant secretary for civil rights,Russlynn Ali,launched the first of a series of actions in Los Angeles as she announced a probe into the treatment of English language learners in the city’s public schools. She says the investigation will reveal reasons for their low academic performance.

3.What can we learn about the investigation?

解析A)。选项均为以it开头的句子,结合其中的the first of...actions,was started from/announced by和lays the foundation for...可知,本题可能考查某事的发生情况或其意义。新闻中提到,该调查是为美国地方学校系统计划的若干民事权利行动的第一步,故答案为A)。A)是对原文信息的同义转述,

4.What’s the direct aim of the investigation?

解析D)。选项均以“to+动词原形”开头表明,本题可能考查做某事的原因或目的。新闻末尾提到,调查将揭示学生学习成绩差的原因,故答案为D)。D)是原文信息的同义转述。

News Item Three

整体预测

根据选项中的different countries,findings以及重复出现的the weather must have been/had可推测,该新闻可能与各国对过去气候情况的研究结果有关。

Scientists say they can tell what air and sea conditions were like hundreds of thousands of years ago.They say pieces of ice taken from Greenland provide such information.Scientists took the ice from more than 15 miles deep in huge masses of ice that float on the sea.The ice represents 25,000 years of history.It provides one of the clearest records of ancient weather.European and American scientific teams have been studying ice from the same area to confirm each other's findings.They measured the oxygen and carbon dioxide in the ice for the temperature.From these measurements,the scientific teams say that the past 10,000 years is the only period during which temperature has not changed very much.

5.What information does the ice from Greenland give?

解析B)。选项表明,本题可能考查某生物生存所必需的外界条件。新闻中提到,冰川提供了一个最清楚的古气候记录,故答案为B)。

6.Why are there two teams to study the same ice?

解析C)。选项均为以because开头的句子表明,本题可能考查某事发生的原因。新闻中提到,欧洲和美国的科学小组一直在研究同一地区的冰以确认彼此的研究结果,故答案为C)。

7.What can be inferred from the measurements about the past 20,000 years?

解析D)。选项均为以the weather must have been/had开头的句子表明,本题可能考查过去某时期的气候状况。新闻末尾提到,科学团队称,根据这些测量,过去的10000年是温度并没有太大变化的唯一时期。由此可知,过去的20000年来,气候有很大的变化,故答案为D)。