1
大学英语四级真题详解+全真预测
1.31.2.1 Section A
Section A

News Item One

整体预测

根据选项中的safe navigation at night,negative effects…on the environment,greenhouse effect以及重复出现的表述原因的句子可推测,该新闻可能涉及飞机夜间飞行对环境的负面影响及其原因。

Scientists say that nighttime flights are much more damaging to the environment than daytime air travel.In new research published in journal Nature,they say vapor trails produced by aircrafts do far more damage during the night. The reason is condensation water vapor emitted from hot engine of aircraft condensing into trailing clouds.Our science reporter M.G.has more.“The scientists say that in daylight the trails act like mini-clouds.They are good for the environment because the white color deflects the Sun’s rays and reduces temperature.At night from the sun goes down this positive benefit is lost.The impact of night travel is surprisingly large.In the United Kingdom only a quarter of flight takes place in darkness.But this accounts for up to 80%of greenhouse effect from condensation.”

1.What is the main topic of this news?

解析B)。选项均为概括性较强的名词短语或句子表明,本题可能考查新闻的主旨。新闻开头提到,科学家们称夜间飞行对环境造成的危害要大于日间航行,接着举例说明夜间航行给环境带来的危害,故答案为B)。

2.Why is the night flight more harmful?

解析C)。选项均为以because开头的句子表明,本题可能考查某事发生的原因。新闻中提到,夜间飞行的影响大得惊人,接着谈及在英国只有1/4的飞行是在夜间,但80%的温室效应却来自飞机的凝结液,故答案为C)。

News Item Two

整体预测

根据选项中重复出现的数字以及其中的illegal fund-raising/transfer,fraud和embezzlement可推测,该新闻可能与钱财方面的违法行为有关,可能涉及违法数额。

The South Korean businessman who founded the Daewoo Industrial Group has been arrested on his return home after six years on the run.Kim Woo Choong fled South Korea after his business empire collapsed with debts of more than$70 billion.He’s accused of fraud and embezzlement.Kim Woo Choong arrived on an early morning flight from Vietnam and was immediately arrested by law officers.He faces a series of embezzlement and fraud charges,including the illegal transfer of$20 billion overseas.He also faces more than 40 civil suits. He was surrounded at the airport by reporters and protestors,some of whom lost millions when the Daewoo business group collapsed.Kim Woo Choong fled abroad shortly afterwards and is reported to have spent most of his time in France.

3.How much debt did the Daewoo business group collapse with in 1999?

解析D)。选项表明,本题可能考查某项投资的数额。针对数字题,听音时应注意捕捉数字信息并做相应记录。新闻开头提到,创立了大宇实业集团的韩国商人回国后被逮捕,接着提到金宇中在其商业帝国的债务超过700亿美元之时逃离了韩国,故答案为D)。

4.Which crime was impossible for Kim Woo Choong to be charged with?

解析A)。选项中的illegal fund-raising/transfer,fraud和embezzlement表明,本题可能考查某人在钱财方面的违法行为。新闻中提到,他(金宇中)面临着侵吞公款、欺诈等一系列的指控,其中包括向海外非法转移200亿美元,以及四十多项民事诉讼。由此可知,他并没有被指控非法集资,故答案为A)。

News Item Three

整体预测

根据选项中重复出现的表示重量的名词短语,Russia以及其中的sort…/recycling rubbish,dumps和recycling start-ups可推测,该新闻可能与俄罗斯的年产垃圾总量及其对垃圾的回收和处理情况有关。

Every year,Moscow produces about 9 million tonnes of rubbish—a fifth of all the waste produced in Russia— which goes to 38 dump sites on the edges of the city.In Dyakovo,a town next to the Dmitrovsky dump,the soil is so contaminated that vegetables will not grow there.

With 24 dumps scheduled to shut this year,the situation is so urgent that local authorities are pledging to recycle or burn as much as 65%of the city’s waste—up from just 10%at present.By comparison,households in England recycled around 43%of their waste.

In the Soviet era,citizens sorted their own rubbish,earning a small amount of money for waste metal,paper and glass handed in at local collection points.But mountains of rubbish have piled up ever since the system collapsed.

Recycling companies are starting to pop up in the region,sensing opportunity.But one firm says until local laws change,burying rubbish in a dump is the cheapest option.

5.How many tonnes of rubbishes are produced in Russia every year?

解析D)。选项表明,本题可能考查某物的重量。新闻开头提到,莫斯科每年产生的垃圾约900万吨,这是俄罗斯年垃圾量的1/5。由此可知,俄罗斯每年产生的垃圾总量约为4500万吨,故答案为D)。

6.How much of the waste is recycled in England?

解析B)。选项表明,本题可能考查某事发生的概率。针对数字题,听音时应注意捕捉数字信息并做相关记录。新闻中提到,相比之下,英国家庭回收利用了43%的废物,故答案为B)。

7.What can we learn from the news report?

解析D)。选项中重复出现的Russia以及其中的sort…/recycling rubbish,dumps和recycling start-ups表明,本题可能考查俄罗斯对垃圾的回收及处理情况。新闻中提到,该地区突然开始出现回收公司,故答案为D)。D)是原文信息的同义转述。