1
大学英语四级真题详解+全真预测
1.29.2.3 Section C
Section C

Passage One

整体预测

本短文第16题选项中的tasks,company,organised以及第17题和第18题中表示公司人员职位的选项表明,短文可能与公司的组成有关。

As Managing Director of our company,I’ve been asked to say a few words to you today about the way the company is organised.At the top above me,there’s the Board of Directors.Their job is to manage the company,make general policies,and so on.There are two kinds of directors,actually.One kind is what we call Non-executive Directors,which means that they are standing in various parts of the business world and are in a position to help the company to succeed.They only appear when there are meetings of the board,and some of them are on the boards of other companies at the same time.But the second lot of directors—the Executive Directors—are full-time employees of the company.Most of them are managers of our various departments.

The absolute head of the company,of course,is the chairman of the board.He is appointed by the board,and his job is to take the chair at the meetings of the shareholders and the Board of Directors,and to represent the company’s interests at outside functions.He does not take much part in the running of the business.He leaves me to get on with the job.Mind you—not all chairmen are like that.Our last one was a real pain—he always wanted everything done in his own way and kept on interfering.

Then there’s me,the Managing Director,or MD for short as long as you don’t think I’m a Doctor of Medicine. Now my job is to coordinate the policies decided by the directors and see that they are carried out.I do this through the managers of various departments.

16.What is the main topic of the talk?

解析C)。选项概括性较强表明,本题可能考查短文的主旨。短文开头Managing Director指出他今天主要是为了介绍the way the company is organised,由此可知,答案为C)。短文主旨一般在短文开头或结尾提及,听音时应留意。

17.Who is responsible for chairing the meetings of the shareholders?

解析A)。四个选项均是职位名称表明,本题可能考查与某职能相关的职位或人物身份。由短文中的The absolute head…is the chairman of the board…his job is to take the chair at the meetings of the shareholders…可知,主持股东会议的是the chairman of the board,故答案为A)。问题中的chairing the meetings是对短文中take the chair at the meetings的同义转述。

18.What is MD short for in this company?

解析C)。由短文中提到的the Managing Director,or MD for short可知,答案为C)。 Passage Two

整体预测

本短文三道题选项中出现的the old one,gardener’s,it,function和was used to表明,短文可能与园丁及其使用的新旧工具有关。

There was a gardener who looked after his garden with great care.To water his flowers,he used two buckets. One was a bright and new bucket.The other was a very old and damaged one,which had seen many years of service, but was now past its best.

Every morning,the gardener would fill up the two buckets.Then he would carry them along the path,one on each side,to the flowerbeds.The new bucket was very proud of itself.It could carry a full bucket of water without a single drop spilled.The old bucket felt very ashamed because of its holes.Before it reached the flowerbeds,much water had leaked along the path.

Sometimes the new bucket would say,“See how capable I am!How good it is that the gardener has me to water the flowers every day!I don’t know why he still bothers with you.What a waste of space you are!”

And all that the old bucket could say was,“I know I am not very useful,but I can only do my best.I am happy that the gardener still finds a little bit of use in me,at least.”

One day,the gardener heard that kind of conversation.After watering the flowers as usual,he said,“You both have done your work very well.Now I am going to carry you back.I want you to look carefully along the path.”

Then the two buckets did so.All along the path,they noticed,on the side where the new bucket was carried, there was just bare earth;on the other side where the old bucket was carried,there was a joyous row of wild flowers, leading all the way to the garden.

19.What was the old bucket ashamed of?

解析D)。第20和21题选项中的the old one,its beautiful looks,gardener’s和function表明,本题中his可能指代旧工具,并结合该题选项中的past(过去),aging(老化),manner(态度)和leaking(渗漏)可知,本题可能考查旧工具的某个特征。短文中提到“The old bucket felt very ashamed because of its holes.”,紧接着后面给出解释:还没到花圃,已经洒了很多水,故答案为D)。because of后面的内容常为考查的重点,因此要注意表示原因的信息词。

20.What was the new bucket’s main purpose of making conversations with the old one?

解析A)。选项均以“to+动词原形”开头,结合其中的laugh at the old one,take pity on和show off its beautiful looks推测,本题可能考查相对于the old one而言的那个新工具做某事的目的。短文中新工具(the new bucket)对旧工具(the old bucket)说“See how capable…a waste of space you are!”,感叹句“What… you are!”的语气中透着嘲讽的口吻,故答案为A)。

21.Why was the old bucket still kept by the gardener?

解析B)。选项均以it开头,结合其中的treasure,function,best condition,balance及第19、20题选项内容可推测,it可能指代旧工具。短文最后提到在通往花园的小路上,园丁使用新工具(the new bucket)挑水的一侧是光秃秃的土地,而用旧工具(the old bucket)挑水的一侧则开满了野花。由此可推测,在园丁看来旧工具(the old bucket)还是有一定使用价值的,故答案为B)。

Passage Three

整体预测

本短文四道题选项中的college students,job,resume和part-time表明,短文可能与大学生找工作有关。

As a result of rising university costs,many students are finding it necessary to take on part-time jobs.To make finding those jobs easier,the Placement Service has put together a listing of what is available locally.For some students,these part-time jobs could lead to the full-time work after graduation,as they may offer experience in their own field,be that finance,marketing or even management.For example,National Savings Bank offers work on a half-time basis.That’s 20 hours per week.Retail stores and restaurants have positions requiring fewer hours.Even less time is expected of those providing child care.We have a number of families who are looking for people to take care of their children for as few as four hours a week.For students who prefer outdoor work,there are seasonal positions right on campus,working with the gardening and landscaping teams.These often require the most time and they are the least flexible in terms of scheduling.To see a complete list of these and other available jobs,including the salary offered and the hours required,stop by our office and be sure to bring a resume with you.When you find something that interests you,we’ll put you in touch with the person offering it.In addition,our counsellors will give you hints about a successful interview.

22.What’s the purpose of the passage?

解析C)。选项均以“to+动词原形”开头,结合其中重复出现的students可知,本题可能考查与学生有关的行为目的。短文开头提到大学花费上涨,很多学生觉得有必要找兼职,为了使这些工作更容易被找到,就业服务处已经把当地的一些兼职汇总罗列出来了。由此可知,短文是告知学生大学的一个服务项目,故答案为C)。

23.What should students bring with them to the office?

解析B)。选项中的job listing和resume,permission slip表明,本题可能考查找工作时需带的东西。由短文中提到的stop by our office and be sure to bring a resume with you可知,去办公室询问工作的具体信息时应该带着简历,故答案为B)。stop by意为“顺便到(某处)”。

24.What will the counsellors at the office help students do?

解析A)。选项均以动词原形开头,结合其中的interviewing,work schedules和cover letters(求职信)可知,本题可能考查与找工作有关的行为动作。根据短文末尾提到的our counsellors will give you hints about a successful interview可知,辅导员会给学生面试技巧方面的指导,故答案为A)。问题中的counsellors是听音重点。

25.What do the jobs have in common?

解析D)。选项中的they,same wage和part-time表明,本题可能考查they的特点。短文开头就提到很多学生觉得有必要找兼职,然后指出就业服务处已经把当地的一些兼职汇总罗列出来了。由此可知,这些工作都是兼职,故答案为D)。