1
大学英语四级真题详解+全真预测
1.29.2.1 Section A
Section A

News Item One

整体预测

根据第2题选项中的drivers,drive,(used)cars,vehicles,a big market for和imports可推测,第1题中的they很可能指汽车,本篇新闻可能是关于(二手)汽车进出口贸易的。

More than 2,000 Japanese cars worth over 4 billion Kenyan shillings have been seized at the port in Mombasa because they were more than eight years old when they arrived in the country.Destroying the vehicles will“send a strong message to those violating regulations”,says Ethics and Anti-Corruption Commission chairman Mumo Matemu.

Kenya is a big market for second-hand Japanese cars,because both countries drive on the left.In 2013,nearly 52,000 vehicles were exported to Kenya,Japanese customs figures show.

Kenya retains the services of an independent Japanese company to inspect all used vehicles heading to its ports. But the government says it is unclear how the 2,000 seized cars were cleared by the Kenya Revenue Authority,the country’s tax agency.

1.Why have over 2,000 Japanese cars been seized at the port in Mombasa?

解析C)。选项均为以they开头的句子,其中的not inspected,violated regulations,too old和arrived…late表明,本题可能考查与they相关的事情没有做成的原因。新闻开头提到,价值40多亿肯尼亚先令的2000多辆日本汽车在蒙巴萨港被扣留,因为它们到达该国家(肯尼亚)时已经8岁了。由此可知,2000多辆日本汽车被扣留是因为它们太老了,故答案为C)。

2.What do we learn about Kenya from the news item?

解析B)。选项中的drivers of it,以及重复出现的主语it,drive,(used)cars,vehicles,a big market for Japanese…和imports…from Japan表明,本题可能考查某国从日本进口汽车的情况,可能涉及市场情况。新闻中提到,肯尼亚是日本二手车的一个大市场,B)为新闻中信息的同义转述,used对应新闻中的second-hand。

News Item Two

整体预测

第3题的选项均为表示时间段的名词短语,第4题的选项均为动词不定式短语,本篇新闻可能讲述做某事的时间及目的,可能涉及效果。

A forty-year-old father of two,Steve Vaught took the final steps of his great journey as he crossed the George Washington Bridge into Manhattan.It took him a year and a month to walk the nearly 4,800 kilometers from his home in California.His original aim had been to lose weight after falling into a depression and developing an eating disorder.He did arrive 100 pounds or 45 kilograms lighter but said he learned that weight loss was more about the state of mind than body.He now realized the secret to becoming thinner was being happier.His voyage of self-discovery was viewed by millions around the world on his website“A Fat Man Walking”and he now plans to publish a book about his experiences.But before disappearing into a hotel,he told reporters his first plan was to put on some new socks.

3.How long did Steve Vaught’s journey last?

解析B)。选项均为表示时间段的名词短语表明,本题可能关于做某事所用的时间长度。新闻中提到,从加利福尼亚的家开始走完约4800公里的旅程用了他一年零一个月的时间。B)为新闻中信息的再现,故为答案。

4.What was Steve Vaught’s purpose of his great journey at first?

解析C)。选项均为动词不定式短语表明,本题可能考查目的或打算。新闻中提到,他原本的目的是想在情绪抑郁和饮食紊乱之后减肥。C)为新闻中信息的再现,故为答案。问题中的purpose…at first对应新闻中的original aim。

News Item Three

整体预测

本新闻中重复出现的Zimbabwe,rally和opposition,以及accusation,political tensions,strike,low/reduced wages,public demonstration,revolts,economic crisis和political instability表明,本新闻可能与工人罢工和津巴布韦的政治局势有关。

A two-day general strike is beginning in Zimbabwe led by Trade Unions angry over low wages and worsening economic conditions.Officials of Zimbabwe’s main labor group,the Congress of Trade Unions,say they expect thousands of workers will not go to work to protest wages that have been reduced in value by inflation to a few dollars per month.But they say they are not planning any public demonstrations Tuesday or Wednesday in order to avoid clashes with police.The government has accused the opposition Movement for Democratic Change of being behind the strike and says police will be positioned in major cities to ensure that those who wish to work can do so. The secretary general of one faction of the MDC says Zimbabwe’s economic problems are the reason for the recent political instability.Wages have been eroded by Zimbabwe’s 1,700 percent annual inflation rate.The economy is also troubled with food shortages,high unemployment and falling production.Political tensions have been intensified since police arrested and beat several dozen opposition leaders who were trying to hold an anti-government rally three weeks ago.

5.What is the news item mainly about?

解析D)。选项均为名词短语,其中重复出现的Zimbabwe,以及核心名词(anti-government rally,accusation,political tensions和strike)各不相同表明,本题可能考查新闻要点,可能涉及津巴布韦的政治或经济情况。新闻开头提到,一次由工会领导的为期两天的针对低工资和正在恶化的经济形势的津巴布韦全国性大罢工开始了,之后的内容围绕此句内容展开,故本题考查的是新闻要点。D)的内容为新闻中信息的再现,故为答案。

6.Why are the workers not planning any public demonstrations Tuesday or Wednesday?

解析B)。选项均为动词不定式短语表明,本题可能考查目的或原因。新闻中提到,但是他们说他们不计划在星期二或星期三举行公众示威,目的是不和警察发生冲突。问题和B)项内容是新闻中信息的再现,故答案为B)。

7.What accounts for the intensified political tension in Zimbabwe now?

解析C)。选项均为名词短语,其中的interference,revolts,arresting and beating,crisis…instability表明,本题可能考查造成不好的结果或促成某事发生的原因。新闻中提到,自从警察逮捕和打了数十名反对党领导人后政治局势变得紧张。C)的内容为新闻中信息的再现,故为答案。account for意为“导致”。