1
大学英语四级真题详解+全真预测
1.21.2.3 Section C
Section C

Passage One

本短文三道题选项中的his works,personal history,have no match worldwide,childhood,grammar school,sources of clues和writers of his time表明,短文与某位闻名于世的作家及其作品有关,可能涉及他的童年经历等。

整体预测

What makes a person famous?This is a mystery that many people have carefully thought about.All kinds of myths surround the lives of well-known people.Most people are familiar with the works of William Shakespeare, one of the greatest English writers of the 16th and 17th centuries.Yet[16]how many know Shakespeare the person, the man behind the works?

[16]After centuries of research,scholars are still trying to discover Shakespeare’s personal history.It is not easily found in his writings.Authors of the time could not protect their works.An acting company,for example, could change a play if they wanted to.Nowadays,writers have copyrights that protect their work.Many myths arose about Shakespeare.Some said he had no formal education.Others believed that he began his career by tending the horses of wealthy men.All of these myths are interesting,but are they true?Probably not.

[17]Shakespeare’s father was a respected man in Stratford-upon-Avon,a member of the town council.He sent young William to grammar school.Most people of the Elizabethan times did not continue beyond grammar school, so Shakespeare did have at least an average education.[18]Some parts of Shakespeare’s life will always remain unknown.The Great London Fire of 1666 burned many important documents that could have been a source of clues. We will always be left with many questions and few facts.

16.What does the speaker say about William Shakespeare?

【解析】B)。短文中提到,大多数人都熟悉莎士比亚的作品。但是有多少人了解作品背后的莎士比亚本人呢?经过几个世纪的研究,学者们仍在努力发掘莎士比亚的个人历史。由此可知,莎士比亚的个人历史鲜为人知。

17.What do we learn about Shakespeare’s father?

【解析】D)。短文后半部分提到,莎士比亚的父亲在埃文河畔斯特拉特福是个受敬重的人,他是市议会的一员。

18.Why does the speaker say parts of Shakespeare’s life will remain a mystery?

【解析】C)。短文结尾提到,莎士比亚生活中的某些方面将一直不为人知。1666年的伦敦大火烧毁了很多本来可以提供线索的重要文件。由此可知,莎士比亚生活中的某些方面将依旧是个谜,这是因为可能有用的线索在一场大火中丢失了。

Passage Two

本短文第19、20题选项中的health,illness,symptom(s)和relief以及第21题选项内容均与放松方式有关,表明短文可能与某种疾病的症状有关,可能涉及一些缓解该症状的建议。 整体预测

Almost everyone suffers from a headache occasionally.But some people suffer from repeated frequent headaches.

[19]A headache is important because it can be the first warning of a serious condition that could probably be controlled if discovered early.If a person removes the warning,day after day,with a painkiller,he or she may pass the point of easy control.

The professional name for covering up a symptom is“masking”.[20]A headache specialist once said,“Masking symptoms is not the best way of treatment.Sometimes it is wiser to stand still than to advance in darkness.”

A headache often interferes needlessly with normal happy living.The employee with a headache does less work. In a flash of temper he or she may upset fellow workers or customers,causing a direct or indirect loss to the organization.The mother with a headache suffers and disturbs the family.She upsets her husband and children.

[21]Rest,quiet and fresh air stop many common headaches.Lying down and possibly falling asleep may help. One can often handle tension headaches by rubbing and pressing the neck muscles.Heat from an electric pad or a warm bath can also help.

Because hunger may be overlooked as a headache source,one must make a habit of regular meals.If the meal must be postponed for more than an hour,a snack helps to avoid a hunger headache.

19.Why does the speaker say a headache is important?

【解析】C)。短文中提到,头痛不可小觑,因为它可能是某种严重病情的先兆,如果发现得早,病情可能得到控制。

20.What do specialists suggest we do with headaches?

【解析】D)。短文中提到,一位头痛专家曾经说过:“治疗的最好方式不是隐瞒症状。有时候静止不动比在黑暗中前行更明智。”由此可知,专家建议我们不要隐瞒自己的病征。

21.What does the speaker say helps relieve the symptoms of common headaches?

【解析】A)。短文中提到,休息、安静的氛围和清新的空气能防止很多普通的头痛。躺下或者睡觉也会有所帮助。A)是短文中讲到的方法之一,故为答案。

Passage Three

整体预测

本短文四道题选项中的loans,budget,spending,means,bills,payment,family income,financial issues和problems and solutions表明,短文可能与家庭的日常花销或资金问题有关,可能涉及一些解决办法。

If your paycheck seems to be disappearing into thin air,you may be stuck in money traps.But don’t despair. Most people can get unstuck without going bankrupt.[22]/[25]The biggest budget mistake is no budget at all.As one reader put it,“We just put all the bills in a pile.Then try to decide which to pay.”As she and others have learnt, however,the money usually runs out before the bills do.The same problem plagues many who do have a budget.In letter after letter,we read it looks good on paper,but it never seems to work.Why not?Often because the budgets are unrealistic.[25]The solution—make a detailed record of where all your money goes now,then study it carefully. [23]Look for expenses that can be cut back,and don’t give up in the face of high fixed expenses.Many of these can be reduced,too.In fact,it’s often easier to save on essentials than on enjoyable extras.[24]If housing takes more than 25%of your income,for example,consider moving to a cheaper place or renting out an extra room.If utility bills are high,get the whole family involved in the conservation plan.Some bills can be eliminated altogether.When one mother realized that cable TV was costing her$500 a year,she decided that network TV wasn’t so bad.If you question every expense,you can find a few that can be reduced.

22.What does the speaker say is the biggest budget mistake?

【解析】B)。短文中提到,最大的预算失误就是没有任何预算。

23.What does the speaker say about the so-called fixed expenses?

【解析】A)。短文中提到,寻找可以缩减的花销,面对高额的固定花销也不要泄气。很多此类花销也可以缩减。由此可知,很多固定的花销也是可以缩减的。

24.What does the speaker suggest people do to save housing expenses?

【解析】D)。短文中提到,如果住房花销占你收入的25%以上,可以考虑搬到一个比较便宜的地方或者把多余的房间租出去。

25.What is mainly discussed in the talk?

【解析】C)。短文开头首先提出人们在家庭花销和预算方面的问题,接着具体举例说明了一些实用的解决方法。由此可知,短文主要是在谈论家庭预算问题和一些解决办法。