1
大学英语四级真题详解+全真预测
1.21.2.2 Section B
Section B

Conversation One

整体预测

本对话四道题选项中的pollute the soil,harmful,rubbish,dissolve,poisonous,wastes,natural resources,waste problem和recycling表明,对话可能与垃圾处理有关,可能涉及垃圾造成的污染和垃圾回收利用等。

W:Why is it important to recycle?

M:There are many reasons.Recycling is one way to keep waste out of landfills.[8]Landfills are places to dump waste,but they are unpopular because they can pollute the soil used to cover them.And that’s bad for people who may build new homes there.Recycling also reuses valuable raw materials—such as aluminum and paper. Finally,recycling can mean a lower garbage bill.Recycling lowers the amount of waste put into landfills. Therefore,less money is spent for garbage disposal.

W:How has recycling changed over the years?

M:[9]Ten or twenty years ago,you could buy milk in returnable,refillable glass bottles,and many people recycled voluntarily.Now you buy milk and other products in plastic bottles or paper containers.Because of the high cost of disposing of these things in landfills,many city governments now have recycling programs.

W:[10]How does recycling help the environment?

M:[10]Recycling helps the environment mainly by saving energy.For example,it takes 95%less energy to produce recycled aluminum than to produce new aluminum.

W:Can one person really make a difference?If only a few people recycle,then what’s the point?

M:If not you,then who?[11]If we combine our efforts,we can make a difference.Each of us contributes to the waste problem.All the millions of tons of waste that go into landfills started as an old pair of slippers,a broken TV set,or a used magazine that came from somebody’s house,maybe yours.

8.Why are landfills unpopular according to the man?

【解析】A)。对话中男士提到,垃圾填埋场是倒垃圾的地方,但是垃圾填埋场不太受欢迎,因为它们会污染覆盖在上面的土壤。A)是对话中的信息再现。

9.What does the man say has contributed to the increasing amounts of waste over the years?

【解析】B)。对话中男士提到,一二十年前,他们能买到用可回收且可重复灌装的玻璃瓶装的牛奶,而且很多人主动回收,而现在购买的牛奶和其他商品都是装在塑料瓶或纸制容器里的。由此可知,男士认为包装材料导致了这些年来垃圾的增多。

10.According to the man,how does recycling help the environment?

【解析】A)。对话中女士问男士回收利用是如何改善环境的。男士回答说回收利用主要通过节约能源来改善环境。A)是对话中的原词复现。

11.Why does the man say everybody should make an effort to recycle?

【解析】B)。对话中男士提到,大家一起努力,就会带来改变。B)是对话中的信息再现。

Conversation Two

整体预测

本对话四道题选项中的found a girlfriend,heavy smoking,exercise regularly,overweight,in their early twenties,quit smoking,reduce his weight和find a girlfriend表明,对话可能与年轻人的问题有关,可能涉及有没有女朋友、吸烟和戒烟、身体发胖及通过锻炼减肥等。

W:I’m so worried about Mark these days.[12]Ever since he moved into his own apartment,he’s been losing weight. He really doesn’t look well at all.

M:He should try to gain some weight.He is probably not eating enough.

W:Well,anyway,how is Tim these days?

M:Tim?Oh,[13]Tim has me worried,too.He is really getting much too fat.He needs to lose about 75 pounds now.

W:That’s a lot of weight to lose.What does Tim eat?

M:I really don’t know.But I’m sure he is eating too much cake and candy.

W:Well,did I tell you Mark doesn’t eat any meat now?He only eats vegetables and fruit.

M:That’s probably why he is so thin.Does he smoke?

W:Does he smoke?About two packs of cigarettes a day!That’s my son,a smoking vegetarian.

M:Hmm,if he stopped smoking,he would gain weight.I know he would.Tim put on a lot of weight when he stopped smoking.

W:Does Tim play any sports?

M:Play sports?Oh,my![14]I keep telling him,Tim,dear,you really need to get some exercise.And do you know what he does?He just gets angry.

W:I know.[14]Mark doesn’t exercise either.

M:Did you tell him…

W:Of course,but you know what it is like being a mother of a 30-year-old boy.They just don’t think they need your advice anymore.[15]I wish Mark would find a nice girlfriend to relax and have fun with.I heard Tim has a girlfriend at last.That’s wonderful.

12.When did Mark start losing weight according to the woman?

【解析】D)。对话开头女士就说她很担心马克,因为自从马克搬进他自己的公寓楼,体重就一直下降。D)中的started to live on his own是对女士说的moved into his own apartment的同义转述。

13.Why is the man worried about Tim?

【解析】A)。对话中男士说担心蒂姆,因为蒂姆越来越胖了。B)和D)对应的是马克的问题而不是蒂姆的。对话中女士说了马克的一些问题,男士说了蒂姆的一些问题,听音时注意记笔记,否则容易弄混二者。

14.What do Mark and Tim have in common?

【解析】D)。对话中男士说蒂姆一听到男士让他锻炼就生气,女士说马克也不喜欢锻炼,由此可知,马克和蒂姆的共同点是都不喜欢锻炼身体。本题也可通过女士话中的either(也不)推断出蒂姆也不喜欢锻炼。

15.What is the woman’s wish for Mark?

【解析】C)。对话末尾女士说她希望马克能找到一个漂亮的女朋友。C)说的是女士的希望,B)说的是男士的希望,因此听清问题问的是谁的希望是解答本题的关键。