1
大学英语四级真题详解+全真预测
1.17.2.1 Section A
Section A

News Report One

整体预测

根据选项中重复出现的表示能量的词语,diabetes以及其中的exercise,meal和breakfast可推测,该新闻可能与糖尿病患者的运动及饮食情况有关,可能涉及食品所含的能量。

People with type 2 diabetes have to keep a close watch on their blood glucose levels.Now a small study finds that having the day’s biggest meal at breakfast and smallest meal at dinner offers much better glucose control than having a small breakfast and a big dinner—even when the total intake during the day was exactly the same:1,500 calories.

Eighteen adult volunteers,10 women and eight men all with type 2 diabetes,were assigned by a coin flip to either the big breakfast diet or the big dinner one.[1]In the big dinner diet,participants spent a week having about a 200-calorie breakfast,a 600-calorie lunch and a 700-calorie dinner.The big breakfast diet was the reverse,with the 700-calorie meal in the morning,the 600-calorie lunch and a light,200 calorie dinner.

After two weeks,the groups switched meal plans,so that the big dinner folks became the big breakfast folks and vice versa.And overall,various measures of blood glucose and insulin levels were significantly better in those who had their big meal in the morning.The next steps are longer studies with more participants.But like a healthy breakfast,this research seems like a good start.

1.How much does the participants in the big dinner diet eat at lunch?

【解析】C)。新闻中提到,“晚餐多吃”的那一组志愿者在接下来的一周,每天早餐进食约200卡路里,午餐约600卡路里,晚餐约700卡路里。由此可知,答案为C)。

2.What is the news report mainly about?

【解析】B)。新闻开头提到,早餐食量最大、晚餐食量最小更能帮助人们更好地控制血糖,接着详述研究过程及其结果,即“早餐多吃”的人的血糖及胰岛素水平有了大大的提高。由此可知,新闻主要讲吃“一大份”早餐对糖尿病患者有好处,故答案为B)。

News Report Two

整体预测

根据选项中重复出现的(the study of)lithium can/helps,it,at high/low doses以及其中的prolong the life,ageing puzzle和longevity medicine可推测,该新闻可能与对锂的研究有关,可能涉及其在不同剂量时对寿命、老化等的影响。

A common drug could hold the key to long life,in flies at least,according to research.At low doses,lithium prolonged the life of fruit flies in lab experiments.[3]Scientists say the finding is"encouraging"and could eventually lead to new drugs to help people live longer and healthier lives.

[4]Lithium is used in psychiatry to help stop mood swings but has a risk of serious side-effects at high doses. How lithium acts on the brain is not fully understood,but in fruit flies the drug seems to extend life by blocking a chemical known as GSK-3."The response we've seen in flies to low doses of lithium is very encouraging and our next step is to look at targeting GSK-3 in more complex animals with the aim of eventually developing a drug regime to test in humans,"said Prof Linda Partridge,who led the study.

The research found fruit flies lived 16%longer than average when given low doses of lithium.At high doses, lithium reduced their lifespan."We found low doses not only prolong life but also shield the body from stress and block fat production for flies on a high sugar diet,"said co-researcher Dr Ivana Bjedov.

3.What is the news report mainly about?

【解析】C)。新闻中科学家称低剂量的锂可以延长果蝇寿命这一研究结果是令人鼓舞的,这可能最终研制出新药物来帮助人们获得更长的寿命和更健康的生活。由此可知,新闻主要讲锂的研究帮助科学家解开老化的难题,故答案为C)。

4.What can we learn about lithium from the news report?

【解析】A)。新闻中提到,锂被用于精神病学来帮助阻止情绪波动,但高剂量时有严重副作用的风险。由此可知,答案为A)。

News Report Three

整体预测

根据选项中重复出现的“Panama disease”,banana,表示地点的名词以及其中的threatens,outbreak和destroy可推测,该新闻可能与“巴拿马病”对香蕉的影响有关,可能涉及该病爆发的地区及影响。

[5]A disease called“Panama”is threatening supplies of the world’s most popular fruit—banana.Two years ago,the United Nations warned that the“Panama disease”could destroy“much of the world’s banana crop.”Since then,things have not gotten better.A new outbreak was discovered last year in Australia.[6]The disease started in Asia in the 1990s,and later spread to Africa and the Middle East.

World health officials worry the disease could travel to Latin America,one of the top banana producers in the world.All this is a big concern because bananas are an important source of income and nutrients for millions of people.[7]They are grown in 135 tropical nations.The United Nations lists bananas as one of the most important foods,along with rice,wheat and corn.In 2011,farmers produced 107 metric tons,the UN said.

The website ultimatesuperfoods.org says bananas also contain serotonin,which it says makes people feel happy. “No matter who you are,you’ll enjoy the calming effects and positive vibes,”the website says of the banana.

5.What is the news report mainly about?

【解析】C)。新闻开头提到,一种被称为“巴拿马”的疾病正在威胁全球最受欢迎的水果——香蕉的供应。接着对该疾病的传播及其对香蕉的影响进行详细介绍,由此可知,新闻主要在讲疾病对香蕉供应的影响,故答案为C)。

6.Where is the origin of the“Panama disease”?

【解析】B)。新闻中提到,该疾病在20世纪90年代起源于亚洲。故答案为B)。

7.What can we learn from the news report?

【解析】D)。新闻中提到,有135个热带地区的国家盛产香蕉。由此可知,答案为D)。D)中countries in the tropics对应文中的tropical nations。