Part Ⅱ Listening Comprehension
Section A
Conversation One
1.A)It is a typical salad.
B)It is a Spanish soup.
C)It is a weird vegetable.
D)It is a kind of spicy food.
Q:What do we learn about gazpacho?
【解析】B)。对话中女士说Gazpacho是西班牙一种冷菜汤。B)是对话中信息的再现,故为答案。
2.A)To make it thicker.
B)To make it more nutritious.
C)To add to its appeal.
D)To replace an ingredient.
Q:For what purpose is stale bread mixed into gazpacho?
【解析】A)。对话中女士说将面包像其他东西一样压碎并混合在一起,增加了汤的质地和浓度。A)是对对话中信息的同义转述,其中的make对应对话中的add...to。
3.A)It contains very little fat.
B)It uses olive oil in cooking.
C)It uses no artificial additives.
D)It is mainly made of vegetables.
Q:Why does the woman think gazpacho is healthy?
【解析】D)。对话中男士问它(西班牙冷烫)是否健康时女士做出肯定回复,并说它主要是用蔬菜制作。D)是对对话中信息的同义转述,其中的mainly对应对话中的mostly。
4.A)It does not go stale for two years.
B)It takes no special skill to prepare.
C)It comes from a special kind of pig.
D)It is a delicacy blended with bread.
Q:What does the woman say about cured ham?
【解析】C)。对话中男士说他不明白腌火腿(cured ham)是什么东西,女士说腌火腿是用特殊品种的猪肉制作的。C)是对话中信息的再现,故为答案。
M:What’s all that?Are you going to make a salad?
W:No,I’m going to make a gazpacho.
M:What’s that?
W:[1]Gazpacho is a cold soup from Spain.It’s mostly vegetables.I guess you could call it a liquid salad.
M:Cold soup?Sounds weird.
W:It’s delicious.Trust me.I tried it for the first time during my summer vacation in Spain.You see,in the
south of Spain,it gets very hot in the summer,up to40°C,so a cold gazpacho is very refreshing.The main ingredients are tomato,cucumber,bell peppers, olive oil and stale bread.
M:[2]Stale bread?Surely you mean bread for dipping into the soup?
W:No.[2]Bread is crushed and blended in like everything else.It adds texture and thickness to the soup.
M:Mm.[3]And is it healthy?
W:[3]Sure.As I said earlier it’s mostly vegetables.You can also add different things if you like,such as hard-boiled egg or cured ham.
M:[4]Cured ham?What’s that?
W:That’s another Spanish delicacy.Have you never heard of it?It is quite famous.
M:No.Is it good,too?
W:Oh,yeah,definitely.It’s amazing.It’s a little dry and salty,and it’s very expensive because[4]it comes from a special type of pig that only eats a special type of food.The ham is covered in salt to dry and preserve it.And left to hang for up to 2 years.It has a very distinct flavor.
M:Mm,sounds interesting.Where can I find some?
W:It used to be difficult to get Spanish produce here.But it’s now a lot more common.Most large supermarket chains have cured ham in little packets,but in Spain you combine a whole leg.
M:A whole pig leg?Why would anybody want so much ham?
W:In Spain,many people buy a whole leg for special group events,such as Christmas.They cut it themselves into very thin slices with a long flat knife.
Conversation Two
5.A)They come in a great variety.
B)They do not make decent gifts.
C)They do not vary much in price.
D)They go well with Italian food.
Q:What does the woman think of table wines?
【解析】B)。对话中女士说,佐餐酒不是很特别,并且她也不会建议把佐餐酒当礼物送人。B)是对对话中信息的简单推断,故为答案。
6.A)$30-$40.
B)$40-$50.
C)$50-$60.
D)Around$150.
Q:What is the price range of wine the man will consider?
【解析】A)。对话中女士说30到60美元之间的任何一瓶葡萄酒都是一份拿得出手的礼物时,男士说他觉得30或40美元上下的葡萄酒会是可以的。A)是对对话中信息的同义转述,其中表示区间的“-”对应对话中的in the vicinity of。
7.A)They are a healthy choice for elderly people.
B)They are especially popular among Italians.
C)They symbolize good health and longevity.
D)They go well with different kinds of food.
Q:Why does the woman recommend red wines?
【解析】D)。对话中女士说红葡萄酒永远是最保险的选择,因为红葡萄酒通常比白葡萄酒更受欢迎,通常可以更容易与食物搭配。D)是对对话中信息的同义转述,其中的go well with对应对话中的paired with。
8.A)It is a wine imported from California.
B)It is less spicy than all other red wines.
C)It is far more expensive than he expected.
D)It is Italy’s most famous type of red wine.
Q:What do we learn about the wine the man finally bought?
【解析】D)。对话中女士说这是基安蒂酒,也许是意大利最有名的红葡萄酒。女士接着又介绍了一种叫仙粉黛(Zinfandel)的红葡萄酒。最终男士决定买基安蒂。D)是对话中信息的再现,故为答案。
M:Hello,I wish to buy a bottle of wine.
W:Hi,yes.What kind of wine would you like?
M:I don’t know,sorry.I don’t know much about wine.
W:That’s no problem at all.What’s the occasion and how much would you like to spend?
M:It’s for my boss.It’s his birthday.I know he likes wine,but I don’t know what type.I also do not want anything too expensive,maybe mid-range.How much would you say is a mid-range bottle of wine approximately?
W:Well,it varies greatly.Our lowest prices are around$6 a bottle,but those are[5]table wines.They are not very special,and I wouldnot suggest them as a gift.On the other end, our most expensive bottles are over$150.If you are looking for something priced in the middle,I would say anything between$30 and $60 would make a decent gift.How does that sound?
M:Mm,yeah.[6]I guess something in the vicinity of 30 or 40 would be good.Which type would you recommend?
W:[7]I would say the safest option is always a red wine.They are generally more popular than whites,and can usually be paired with food more easily.Our specialty here are Italian wines,and these tend to be fruity with medium acidity.[8]This one here is a Chianti, which is perhaps Italy’s most famous type of red wine.Alternatively,you may wish to try and surprise your boss with something less common,such as the Zinfandel.The grapes are originally native to Croatia but this winery is in eastern Italy and it has a more spicy and peppery flavor.So,to summarize,the Chianti is more classical,and the Zinfandel more exciting.Both are similarly priced at just under$40.
M:[8]I will go with Chianti,then.Thanks.
Section B
Passage One
9.A)Learning others’secrets.
B)Searching for information.
C)Decoding secret messages.
D)Spreading sensational news.
Q:What does the speaker say many people enjoy doing?
【解析】C)。短文开头提到,许多人喜欢代码。代码越难,有些人就越想弄清楚。C)是对短文开头信息的同义转述,其中的messages对应短文中的codes;decoding对应figure it out。
10.A)They helped the U.S.army in World War Two.
B)They could write down spoken codes promptly.
C)They were assigned to decode enemy messages.
D)They were good at breaking enemy secret codes.
Q:What do we learn about the Navajo Code Talkers?
【解析】A)。短文中提到,一个非常重要的代码从未被破译过。它在第二次世界大战期间被美国人使用。这是一个口头的代码,从来没有写下来,它是由纳瓦霍印第安人开发和使用的。他们被称为“风语者”……在几场战斗中,“风语者”扮演了重要的角色。他们帮助部队协调他们的行动和攻击。A)是对短文中信息的概括推断,故为答案。
11.A)Important battles fought in the Pacific War.
B)Decoding of secret messages in war times.
C)A military code that was never broken.
D)Navajo Indians’contribution to code breaking.
Q:What is the speaker mainly talking about?
【解析】C)。短文中提到,一个非常重要的代码从未被破译过……这是一个口头的代码,从来没有写下来,它是由纳瓦霍印第安人开发和使用的……纳瓦霍人用自己的语言创建了代码。纳瓦霍语很难学,只有少数人知道。所以很确定敌人不会理解“风语者”在说什么……他们使用的是战时最成功的代码。C)是对短文中信息的概括推断,也是短文的主题,故为答案。
[9]Many people enjoy secret codes.The harder the code,the more some people would try to figure it out.In war time,codes are especially important.They help army send news about battles and the signs of enemy forces.Neither side wants its code broken by the other.[11]One very important code was never broken.[10]It was used during World War Two by the Americans.It was a spoken code,never written down,and it was developed and used by Navajo Indians.They were called the Navajo Code Talkers.[11]The Navajos created the code in their own language.Navajo is hard to learn,and only a few people know it. So it was pretty certain that the enemy would not be able to understand the code talkers.Inaddition,the talkers used code words.They called a submarine an iron fish and a small bomb thrown by hand,a potato.If they wanted to spell something,they used code words for letters of the alphabet.For instance,the letter A was ant,or apple,or ax.The code talkers worked mostly in the islands in the Pacific.One or two would be assigned to a group of soldiers.They would send messages by field telephone to the code talker in the next group,and he would relay the information to his commander.[10]The code talkers played an important part in several battles.They helped troops coordinate their movements and attacks.After the War,the US governments honored them for what they had accomplished.[11]Theirs was the most successful wartime code ever used.
Passage Two
12.A)All services will be personalized.
B)A lot of knowledge-intensive jobs will be replaced.
C)Technology will revolutionize all sectors of industry.
D)More information will be available.
Q:What does the speaker say will happen in the next twenty years?
【解析】B)。短文中提到,未来二十年将有许多知识密集型工作被技术所替代。B)是短文中信息的再现,故为答案。
13.A)In the robotics industry.
B)In the information service.
C)In the personal care sector.
D)In high-end manufacturing.
Q:Where will young people have more chances to find jobs?
【解析】C)。短文中提到,在哪里可以找到新的工作岗位?经济部门中有一个甚至难以被小技术所复制的部门就是护理部门,即个人护理部门。C)是短文中信息的再现,故为答案。
14.A)They charge high prices.
B)They need lots of training.
C)They cater to the needs of young people.
D)They focus on customers’specific needs.
Q:What does the speaker say about therapists?
【解析】A)。短文中提到,……治疗专家会收取大量费用。A)是对短文中信息的同义转述,其中的high prices对应短文中的a lot of money。
15.A)The rising demand in education and healthcare in the next 20 years.
B)The disruption caused by technology in traditionally well-paid jobs.
C)The tremendous changes new technology will bring to people’s lives.
D)The amazing amount of personal attention people would like to have.
Q:What is the speaker’s book about?
【解析】B)。短文末尾提到,这本书讲的是当技术对我们曾经认为的高收入工作带来破坏性变化时,如何重组未来的经济。B)是对短文中信息的同义转述,其中的caused对应短文中的brings about;traditionally对应we used to consider;well-paid jobs对应high income work。
If you are young and thinking about your career,you’ll want to know where you can make a living.Well,[12]this going to be a technological replacement of a lot of knowledge-intensive jobs in the next twenty years,particularly in the two largest sectors of the labor force with professional skills.One is teaching,and the other,health care.You have so many applications and software,and platforms, but are going to come in and provide information and service in these two fields,which means a lot of health care and education sectors,would be radically changed,and a lot of jobs will be lost. Now,[13]where will the new jobs be found?Well,one sector of the economy that can’t be easily duplicated by even small technologies is the caring sector,the personal care sector.That is,you can’t really get a robot to do a great massage or physical therapy.Or,you can’t get the kind of personal attention you need with regard to therapy or any other personal service.There could be very high-endpersonal services,[14]therapists do charge a lot of money.I think there’s no limit to the amount of personal attention and personal care people would like if they could afford it.But,the real question in the future is,how come people afford these things if they don’t have money, because they can’t get a job that pays enough.That’s why I wrote[15]this book,which is about how to reorganize the economy for the future when technology brings about destructive changes,to what we used to consider high income work.
Section C
Recording One
16.A)It was the longest road in ancient Egypt.
B)It was constructed some 500 years ago.
C)It lay 8 miles from the monument sites.
D)It linked a stone pit to some waterways.
Q:What do we learn from the lecture about the world’s oldest paved road in Egypt?
【解析】D)。录音开头提到,……世界上最古老的铺砌道路……它把埃及沙漠中的一个石坑连接到了通往尼罗河沿岸纪念碑遗址的水道上。D)是录音中信息的再现,故为答案。
17.A)Saws used for cutting stone.
B)Traces left by early explorers.
C)An ancient geographical map.
D)Some stone tool segments.
Q:What did the researchers discover in the stone pit?
【解析】A)。录音中提到,研究人员在道路北端的石坑中还有一个发现:埃及人使用石锯的第一个证据。接着引用伯恩的同事,伊利诺伊州惠顿学院的詹姆斯·霍夫迈尔说这是用于切割石头的锯的最古老实例。A)是录音中信息的再现,故为答案。
18.A)To transport stones to block floods.
B)To provide services for the stone pit.
C)To link the various monument sites.
D)To connect the villages along the Nile.
Q:For what purpose was the paved road built?
【解析】B)。录音中提到,这条路显然是为新发现的石坑提供服务的。B)是录音中信息的再现,故为答案。
American researchers have discovered[16]the world’s oldest paved road,a 4,600-year-old highway.It linked a stone pit in the Egyptian desert to waterways that carried blocks to monument sites along the Nile.The eight-mile road is at least 500 years older than any previously discovered road.“It is the only paved road discovered in ancient Egypt,”said geologist Thomas Bown of the United States Geological Survey.He reported the discovery on Friday.“The road probably doesn’t rank with the pyramids as a construction feat,but it is a major engineering achievement,”said his colleague,geologist James Harrell of the University of Toledo.“Not only is the road earlier than we thought possible,we didn’t even think they built roads.”
[17]The researchers also made a discovery in the stone pit at the northern end of the road:the first evidence that the Egyptians used rock saws.“This is the oldest example of saws being used for cutting stone,”said Bown’s colleague, James Hoffmeier of Wheaton College in Illinois.
“That’s two technologies we didn’t know they had,” Harrell said,“And we don’t know why they were both abandoned.”
The road was discovered in the Faiyum Depression, about 45 miles southwest of Cairo.Short segments of the road had been observed by earlier explorers,Bown said,but they failed to realize its significance or follow up on their observations.Bown and his colleagues stumbled across it while they were doing geological mapping in the region.
[18]The road was clearly built to provide services for the newly discovered stone pit.Bown and Harrell have found the camp that housed workers at the stone pit.
The road appears today to go nowhere,ending in the middle of the desert.When it was built,its terminal was a dock on the shore of Lake Moeris,which had an elevation of about 66 feet above sea level,the same as the dock.
Lake Moeris received its water from the annual floods of the Nile.At the time of the floods,the river and lake were at the same level and connected through a gap in the hills near the modern villages of el-Lahun and Hawara.Harrell and Bown believe that blocks were loaded onto barges during the dry season,then floated over to the Nile during the floods to be shipped off to the monument sites at Giza and Saqqara.
Recording Two
19.A)Dr.Gong didn’t give him any conventional tests.
B)Dr.Gong marked his office with a hand-painted sign.
C)Dr.Gong didn’t ask him any questions about his pain.
D)Dr.Gong slipped in needles where he felt no pain.
Q:What does the speaker find especially strange?
【解析】D)。录音中讲话者说龚医生把这些针刺进了一直困扰着他的左臂肘周围部位。其他的针滑进了他的左腕,奇怪的是,又滑进了他的右臂,然后滑进了他闭着的眼皮里。由此可推断,说话者对龚医生把针刺进了其没有疼痛的部位感到特别奇怪,故答案为D)。
20.A)He had heard of the wonders acupuncture could work.
B)Dr.Gong was very famous in New York’s Chinatown.
C)Previous medical treatments failed to relieve his pain.
D)He found the expensive medical tests unaffordable.
Q:Why did the speaker go see Dr.Gong?
【解析】C)。录音中讲话者说他确实开始纳闷是什么驱使他来到位于纽约唐人街的詹姆斯·龚医生的办公室。然后他想起了左肘的疼痛。去了几次医院,又做了两次昂贵的、不舒服的医疗检查,至今连个诊断结论都没有。由此可知,讲话者去见龚医生是因为之前的医疗未能缓解他的疼痛。C)是对录音中信息的概括推断,故为答案。问题开头的why对应录音中的wonder what had driven。
21.A)More and more patients ask for the treatment.
B)Acupuncture techniques have been perfected.
C)It doesn’t need the conventional medical tests.
D)It does not have any negative side effects.
Q:What account for the growing popularity of acupuncture in the United States,according to the speaker?
【解析】A)。录音中提到,据估计,全国(即美国)共有1万名针灸师。现如今,许多医生都学会了针灸技术,许多牙医也是如此。究其原因,还是病人需要。许多人学针灸技术表明需要针灸治疗的病人越来越多,故答案为A)。A)中的ask for对应录音中的demand。问题中的account for对应reason。
The thin,extremely sharp needles didn’t hurt at all going in.[19]Dr.Gong pierced them into my left arm,around the elbow that had been bothering me. Other needles were slipped into my left wrist and, strangely,into my right arm,and then into both my closed eyelids.
There wasn’t any discomfort,just a mild warming sensation.However,[20]I did begin to wonder what had driven me here to the office of Dr.James Gong in New York’s Chinatown.Then I remembered the torturing pain in that left elbow.Several trips to a hospital and two expensive,uncomfortable medical tests had failed to produce even a diagnosis.
“Maybe you lean on your left arm too much,”the doctor concluded,suggesting I see a bone doctor.
During the hours spent waiting in vain to see a bone doctor,I decided to take another track and try acupuncture.A Chinese-American friend recommended Dr.Gong.I took the subway to Gong’s second-floor office,marked with a hand-painted sign.
Dr.Gong speaks English,but not often.Most of my questions to him were greeted with a friendly laugh,but I managed to let him know where my arm hurt.He asked me to go into a room,had me lie down on a bed,and went to work.In the next room,I learned,a woman dancer was also getting a treatment. As I lay there a while,I drifted into a dream-like state and fantasized about what she looked like.
Acupuncturists today are as likely to be found on Park Avenue as on Mott Street.[21]In all,there are an estimated 10,000 acupuncturists in the country. Nowadays,a lot of medical doctors have learned acupuncture techniques,so have a number of dentists. Reason?Patient demand.Few,though,can adequately explain how acupuncture works.
Acupuncturists may say that the body has more than 800 acupuncture points.A life force called qi circulates through the body.Points on the skin are energetically connected to specific organs,body structures and systems.Acupuncture points are stimulated to balance the circulation of qi.
“The truth is,though,acupuncture is at least 2,200 years old,nobody really knows what’s happening,”says Paul Zmiewski,a Ph.D.in Chinese studies who practices acupuncture in Philadelphia.
After five treatments,there has been dramatic improvement in my arm,and the pain is a fraction of what it was.The mainly silent Dr.Gong finally even offered a diagnosis for what troubled me.“Pinched nerve,”he said.
Recording Three
22.A)They were on the verge of breaking up.
B)They were compatible despite differences.
C)They quarreled a lot and never resolved their arguments.
D)They argued persistently about whether to have children.
Q:What does the speaker say about Ronald and Lois’s early years of married life?
【解析】C)。录音开头提到,罗纳德和露易丝结婚有20年了,他们认为自己是一对幸福的夫妻,但是在他们结婚的最初几年里,两人都被那些看似消退但从没真正解决的持续性争论所困扰。C)是对录音中信息的同义转述,其中的quarreled a lot对应录音中的were disturbed by persistent arguments;never对应without ever。
23.A)Neither of them has any brothers or sisters.
B)Neither of them won their parents’favor.
C)They weren’t spoiled in their childhood.
D)They didn’t like to be the apple of their parents’eyes.
Q:What do we learn about Ronald and Lois?
【解析】A)。录音中提到,罗纳德和露易丝是独生子女。A)是对录音中信息的同义转述,故为答案。
24.A)They are usually good at making friends.
B)They tend to be adventurous and creative.
C)They are often content with what they have.
D)They tend to be self-assured and responsible.
Q:What does the speaker say about the oldest child in family?
【解析】D)。录音中提到,年龄最大的孩子往往自信、有责任感。D)是录音中信息的再现,故为答案。
25.A)They enjoy making friends.
B)They tend to be well adjusted.
C)They are least likely to take initiative.
D)They usually have successful marriages.
Q:What does the speaker say about the only children?
【解析】B)。录音中提到,独生子女独处时常常最舒服,但是因为“独生子女”往往是一个适应良好的个体……。B)是录音中信息的再现,故为答案。
[22]Ronald and Lois,married for two decades,consider themselves a happy couple,but in the early years of their marriage,both were disturbed by persistent arguments that seemed to fade away without ever being truly resolved.They uncovered clues to what was going wrong by researching a fascinating subject:how birth order affects not only your personality,but also how compatible you are with your mate!
[23]Ronald and Lois are only children,and “onlies”grow up accustomed to being the apple of their parents’eyes.Match two onlies and you have partners who subconsciously expect each other to continue fulfilling this expectation,while neither has much experience in the“giving”end.
Here’s a list of common birth-order characteristics —and some thoughts on the best(and worst)marital matches for each:
[24]The oldest tends to be self-assured,responsible,a high achiever,and relatively serious and reserved.He may be slow to make friends,perhaps content with only one companion.The best matches are with a youngest,an only,or a mate raised in a large family.The worst match is with another oldest since the two will be too sovereign to share a household comfortably.
The youngest child of the family thrives on attention and tends to be outgoing,adventurous,optimistic,creative and less ambitious than others in the family.He may lack self-discipline and have difficulty making decisions on his own.
A youngest brother of brothers,often unpredictable and romantic,will match best with an oldest sister of brothers.The youngest sister of brothers is best matched with an oldest brother of sisters who will happily indulge these traits.
The middle child is influenced by many variables,however,middles are less likely to take initiative,and more anxious and self-critical than others.Middles often successfully marry other middles,since both are strong on tact,not so strong on the aggressiveness and tend to crave affection.
[25]The only child is often most comfortable when alone,but since an“only”tends to be a well-adjusted individual,she’ll eventually learn to relate to any chosen spouse.The male only child expects his wife to make life easier without getting much in return;he is sometimes best matched with a younger sister of brothers.The female only child,who tends to be slightly more flexible,is well matched with an older man,who will indulge her tendency to test his love.Her worst match?Another only,of course.