Part II Listening Comprehension
Section A
Conversation One
1.A)She is the owner of a special café.
B)She sells a special kind of coffee.
C)She advocates animal protection.
D)She is going to start a caféchain.
Q:What do we learn about the woman?
【解析】A)。对话中男士问女士为什么决定开
一家咖啡馆时,女士说他们看到了商机,可以
提供与其他企业不同的特别产品。A)是对男士
和女士所说的话的概括推断,故为答案。
2.A)They help take care of customers’pets.
B)They are a profitable business sector.
C)They cater to different customers.
D)They bear a lot of similarities.
Q:What does the woman say about cafés in her city?
【解析】D)。对话中女士说咖啡馆无疑是一个竞争激烈的市场领域。我们的城市里有很多咖啡馆,我们发现它们都很相似。D)是对对话中they are all rather similar to each other的同义转述,故为答案。
3.A)By selecting breeds that are tame and peaceful.
B)By giving them regular cleaning and injections.
C)By placing them at a safe distance from customers.
D)By briefing customers on how to get along with them.
Q:How does the Parisian Caféguarantee that its rabbits pose no health threat?
【解析】B)。对话中女士说他们会对(咖啡馆里的)兔子定期进行清洁,并且按要求注射疫苗,所以对顾客的健康不会造成任何威胁。B)是对对话中信息的同义转述,只是把对话中的被动语态转换成了主动语态,并把shots换成了injections而已。问题中的pose对应there’s;threat对应risk。
4.A)They give her caféfavorite reviews.
B)They like to bring in their children.
C)They love the animals in her café.
D)They want to learn about rabbits.
Q:What does the woman say about their customers?
【解析】C)。对话中女士说他们的顾客都很喜欢动物,所以他们也从来不会想着伤害兔子。C)是对对话中信息的同义转述,其中的love the animals对应对话中的animal lovers;they...in her café指customers。
M:Tonight we have a special guest from a local establishment,the Parisian Café. Welcome.
W:Hi,thanks for having me on your show.
M:Thank you for joining us.[1]So please tell us why did you decide to open a café.
W:Well,[1]we saw the opportunity to offer something a little special and different from other establishments.[2]Cafés certainly are a very competitive market sector.There are more than plenty in our city,and we found
they are all rather similar to each other. Wouldn’t you agree?
M:Certainly yes.So how is your establishment
any different?
W:Well,simply put,we have rabbits wandering freely around the place.Our customers come in and enjoy their food and drinks,while little rabbits play about on brush against their legs.There’s no other place like it.
M:That’s amazing.How did you come up with the idea?
W:We saw other cafés with cats in them.So we thought why not rabbits?People love rabbits,they are very cute animals.
M:But is it safe?Do the rabbits ever bite people or do any customers ever hurt the rabbits?
W:It’s perfectly safe for both rabbits and our customers.Rabbits are very peaceful and certainly do not bite.Furthermore,[3]our rabbits are regularly cleaned and have all received the required shots,so there’s no health risk whatsoever.[4]As for our customers,they’re all animal lovers,so they would never try to hurt the rabbits.Sometimes a young child may get over-excited and be a little too rough, but it’s never a serious matter.On the contrary, the Parisian Caféoffers a great experience for children—a chance for them to learn about rabbits and how to take care of them.
M:Well it’s certainly the first time I’ve heard of a cafélike that.
Conversation Two
5.A)It can cause obesity.
B)It is mostly garbage.
C)It contains too many additives.
D)It lacks the essential vitamins.
Q:What do the speakers say about the food their children like?
【解析】B)。对话中男士说他发现孩子们不喜欢它(健康食品)……孩子们吃的都是垃圾食品。女士接话说她的孩子们和男士的一样。并用疑问句问现在的孩子们都喜欢吃垃圾食品是怎么回事。B)是对男士和女士所说的话的概括推断,故为答案。B)中的garbage对应对话中的junk food。问题中的children对应kids。
6.A)TV commercials.
B)Its fancy design.
C)Its taste and texture.
D)Peer influence.
Q:According to the speakers,what affects children’s choice of food most?
【解析】A)。对话中女士说孩子们喜欢吃垃圾食品都是受电视广告的影响时男士给出了肯定的回应。A)是对对话中advertising on TV的同义转述,故为答案。commercial意为“(电视或电台的)商业广告”。
7.A)Offering children more varieties to choose from.
B)Trying to trick children into buying their products.
C)Marketing their products with ordinary ingredients.
D)Investing heavily in the production of sweet foods.
Q:What do the speakers believe big food corporations are doing?
【解析】B)。对话中女士说那些大型食品公司有足够的钱进行精巧的设计,吸引小孩子购买他们的产品。B)是对对话中信息的同义转述,其中的trying to trick children into buying对应对话中的clever tactic design to make young children want to buy。trick sb.into doing sth.意为“诱使/骗某人做某事”。
8.A)They favored chocolate-coated sweets.
B)They liked the food advertised on TV.
C)They hardly ate vegetables.
D)They seldom had junk food.
Q:What do we know about the speakers when they were children?
【解析】D)。对话中男士说小时候几乎没有垃圾食品可吃。D)是对话中信息的再现,故为答案。
M:Hey,there.How are you?
W:Oh,hi.I’m great,thanks.And you look great,too.
M:Thank you.It’s good to see you shopping at the organic section.I see you’ve got lots of healthy stuff.I wish I could buy more organic produce from here.[5]But I find the kids don’t like it.I don’t know about yours,but mine are all about junk food.
W:Oh,trust me.I know exactly how you feel. [5]My children are the same.What is it with kids these days that all like junk food they eat?[6]I think it’s all that advertising on
TV.That’s where they get it.
M:[6]Yes,it must be.My children see something on TV and they immediately want it.It’s like they don’t realize it’s just an advertisement.
W:Right,and practically everything that advertises for children is unhealthy processed foods.No surprise then,it becomes a battle for us parents to feed our children ordinary fruit and vegetables.
M:That’s just the thing.One never sees ordinary ingredients being advertised on TV.It’s never a carrot or a peach;it’s always some garbage like chocolate covered sweets,so unhealthy.
W:Exactly,and[7]these big food corporations have so much money to spend on clever tactic design to make young children want to buy their products.Children never stand the chance;it’s really not fair.
M:You are so right.[8]When we were children, we barely had any junk food available and we turned out just fine.
W:Yes,my parents don’t understand any of it. Both TV commercials and the supermarkets are alien to them.Their world was so different back when they were young.
M:I don’t know what will happen to the next generation.
W:The world is going crazy.
M:You bet
Section B
Passage One
9.A)Tombs of ancient rulers.
B)Typical Egyptian animal farms.
C)Ruins left by devastating floods.
D)Stretches of farmland.
Q:What can be found in the Valley of the Kings?
【解析】A)。短文中提到,……帝王谷,其中很多古代君主的陵墓已经在此屹立3000多年。A)是对短文中信息的同义转述,其中的rulers对应短文中的monarchs(君主,帝王,国王)。
10.A)It provides habitats for more primitive tribes.
B)It is hardly associated with great civilizations.
C)It gathers water from many tropical rain forests.
D)It has not yet been fully explored and exploited.
Q:In what way is the Amazon different from other big rivers?
【解析】B)。短文中提到,伟大的文明和密集的聚居与亚马孙河毫不相关。B)是短文中信息的再现,故为答案。
11.A)It has numerous human settlements along its banks.
B)It is as long as the Nile and the Yangtze combined.
C)It is second only to the Mississippi River in width.
D)It carries about one fifth of the world’s fresh water.
Q:What does the speaker say about the Amazon?
【解析】D)。短文中提到,这条4000英里长的南美河流携带着世界上20%的淡水。D)是短文中信息的再现,故为答案。
At some 2,300 miles in length,the Mississippi is the longest river in the United States;at some 1,000 miles,the Mackenzie is the longest river in Canada.But these waterways seem minute in comparison to the world’s two lengthiest rivers,the Nile and the Amazon.
The Nile,which begins in central Africa and flows over 4,100 miles north into the Mediterranean, hosted one of the world’s great ancient civilizations along its shores.Calm and peaceful for most of the year,the Nile used to flood annually,thereby
creating,irrigating and carrying new topsoil to the nearby farmland on which ancient Egypt depended for a livelihood.As a means of transportation,the river carried various vessels up and down its length. A journey through the unobstructed part of this waterway today would pass by the splendid[9]Valley of the Kings,where the tombs of many of these ancient monarchs have stood for over 3,000 years.
[10]Great civilizations and intensive settlements are hardly associated with the Amazon,yet[11]this 4,000-mile-long South American river carries about 20%of the world’s fresh water—more than the Mississippi,Nile,and the Yangtze combined.
Other statistics are equally astonishing.The Amazon is so wide at some points that from its center neither shore can be seen.Each second the Amazon pours some 55 million gallons of water into the Atlantic;there,at its mouth,stands one island larger than Switzerland.Most important of all,the Amazon irrigates the largest tropical rain forests on earth.
Passage Two
12.A)All of us actually yearn for a slow and calm life.
B)The search for tranquility has become a trend.
C)We are always in a rush to do various things.
D)Living a life in the fast lane leads to success.
Q:What does the speaker think is an inevitable truth?
【解析】C)。说话者在短文中提到,……我们都过着快节奏的生活,这是不可避免的事实。C)是对短文中all of
us live a life in the fast lane的同义转述,故为答案。
13.A)She enjoyed the various social events.
B)She was accustomed to tight schedules.
C)She had trouble balancing family and work.
D)She spent all her leisure time writing books.
Q:What does the speaker say about her life in Tokyo?
【解析】B)。说话者在短文中提到,在搬到东京生活几年后,说话者开始习惯面对一堆待办事项清单。B)是对短文中信息的同义转述,其中的was accustomed to对应短文中的got used to;tight schedules对应a pile of to-do lists。
14.A)The fatigue from living a fast-paced life.
B)Becoming aware of her declining health.
C)Reading a book about slowing down.
D)The possibility of ruining her family.
Q:What made the speaker change her lifestyle?
【解析】C)。说话者在短文中提到,突然有一天,她读了一本名叫《享受慢活》的书,她开始意识到,忙碌不仅有害,而且有把生命变成无止境的赛跑的危险。于是,她开始练习本书作者提到的各种实用的步骤,开始抗拒让自己太忙的想法。由此可知,使说话者改变生活方式的是阅读了一本关于放慢速度的书,即《享受慢活》,故答案为C)。问题中的change her lifestyle概括了短文中so后的信息。
15.A)She came to enjoy doing everyday tasks.
B)She started to follow the cultural norms.
C)She learned to use more polite expressions.
D)She stopped using to-do lists and calendars.
Q:What happened after the speaker changed her lifestyle?
【解析】A)。说话者在短文中提到,……但是她已经更加意识到慢下来的重要性,并确保她在处理这些日常待办事项时,能够享受这个过程。A)是对短文中信息的同义转述,其中的came to对应短文中的become;doing对应carry...out;everyday tasks对应daily activities。
How often do you say to people “I’m busy.”or“I haven’t got time for that.”?[12]It’s an inevitable truth that all of us live a life in the fast lane,even though we know that being busy is not always particularly healthy.Growing up in New Zealand,everything was always calm and slow:people enjoyed the tranquility of a slower pace of life. [13]After I moved to Tokyo and lived there for a number of years,I got used to having a pile of to-do lists,and my calendar always looked like a mess, with loads of things to do written across it.I found myself filling my timer with endless work meetings and social events,rushing along as busy as it be.Then,[14]one day,I came across a book,called In Praise of Slowness,and realized that being busy is not only detrimental,but also has the danger of turning life into an endless race.So,I started practicing the various practical steps,mentioned bythe author of the book,and began to revolt against the very idea of being too busy.It doesn’t mean that my to-do lists no longer exist,[15]but I’ve become more aware of the importance of slowing down and making sure that I enjoy the daily activities as I carry them out.From now on,when someone asks you how your life is, try responding with words like“exciting and fun”,instead of the cultural norm that says“busy”.See if you experience the tranquility that follows.
Section C
Recording One
16.A)They will root out native species altogether.
B)They will crossbreed with native species.
C)They pose a threat to the local
ecosystem.
D)They contribute to a region’s biodiversity.
Q:What assumption about introduced species is challenged by a number of scientists?
【解析】C)。录音中提到,……致力于根除那些被视为对生态系统有威胁的非本地生物,并防止引入新物种。但是一些科学家对……的假设提出了质疑。C)是对录音中信息的同义转述,其中的a threat对应录音中的dangerous。问题中的is challenged by对应question。
17.A)Their distinctions are artificial.
B)Their definitions are changeable.
C)Their interactions are hard to define.
D)Their classifications are meaningful.
Q:What does Dr.Michael Rosenzweig think of exotic and native species?
【解析】A)。录音中提到,……迈克尔·罗森茨韦格博士说,外来物种和本地物种之间的区别是人为划分的。A)是录音中信息的再现,故为答案。
18.A)Only 10 percent of them can be naturalized.
B)Few of them can survive in their new habitats.
C)They may turn out to benefit the local environment.
D)Only a few of them cause problems to native species.
Q:What does Professor Don Smith say about alien species?
【解析】D)。录音中唐·史密斯说,只有一小部分外来物种会在它们的新栖息地造成问题。D)是对录音中信息的同义转述,其中的a few对应a small percentage of;native species对应their new habitats。
[16]Governments,private groups and individuals spend billions of dollars a year trying to root out non-native organisms that are considered dangerous to ecosystems and to prevent the introduction of new intruders.But a number of scientists question the assumption that the presence of alien species can never be acceptable in a natural ecosystem. They say that portraying introduced species as inherently bad is an unscientific approach.
[17]Distinctions between exotic and native species are artificial,said Dr.Michael Rosenzweig,a professor of evolutionary biology at the University of Arizona,because they depend on picking a date and calling the plants and animals that show up after that date,exotic.Ecosystems free of species defined as exotic are,by default, considered the most natural.
“You can’t roll back the clock and remove all exotics or fix habitats,”Dr.Rosenzweig said,“Both native and exotic species can become invasive,and so they all have to be monitored and controlled when they begin to get out of hand.”
At its core,the debate is about how to manage the world’s remaining natural ecosystems and about how,and how much,to restore other habitats.Species that invade a territory can harm ecosystems,agriculture and human health.They can threaten some native species or even destroy and replace others.Next to habitat loss,these evasive species represent the greatest threat to biodiversity worldwide,many ecologists say.
Ecologists generally define an alien species as one that people accidentally or deliberately carried to its new location.Across the American continents,exotic species are those introduced after the first European contact.That date,
rounded off to 1500 AD,represents what ecologists consider to have been a major shift in the spread of species, including crops and livestock,as they began to migrate with humans from continent to continent.
[18]Only a small percentage of alien species cause problems in their new habitats,said Don Smith,professor of ecology and evolutionary biology at the University of Tennessee.“Of the 7,000 alien species in the United States—out of a total of 150,000 species—only about 10 percent are invasive,”he pointed out.The other 90 percent have fit into their environments and are considered naturalized.Yet appearances can deceive,ecologist caution, and many of these exotics may be considered acceptable only because no one has documented their harmful effects.
What is more,non-native species can appear harmless for decades,then turn invasive.
Recording Two
19.A)Adopt the right business strategies.
B)Attend their business seminars.
C)Respect their traditional culture.
D)Research their specific demands.
Q:What should you do when doing business with foreigners?
【解析】C)。录音中提到,我们将研究一下文化意识……如果海外商人想要卖给我们东西,他们就会尽一切努力讲英语,尊重我们的传统和做事的方式。我们去拜访他们时,也要这样做,这样才显得有礼貌。C)是对录音中信息的概括推断,故为答案。
20.A)Clicking your fingers loudly in their presence.
B)Drinking alcohol on certain days of a month.
C)Giving them gifts of great value.
D)Showing them your palm.
Q:What must you avoid doing with your Indian colleague?
【解析】B)。在印度,你一定不能在一个月的第一天和第七天喝酒……但是,如果你是在和一位印度同事进餐,如果你到达(印度)的日子与上述两个日期相同,你要记得尽量避免喝啤酒。B)是对录音中信息的概括性转述,其中的on certain days of a month对应录音中的on the first and seventh of the month。
21.A)They have a break from 2:00 to 5:30 p.m.
B)They have a strong sense of worth.
C)They tend to be friendly and enthusiastic.
D)They are very easy to satisfy.
Q:What do we learn about some Spanish business people?
【解析】A)。录音中提到,在西班牙,有些企业保持着工作到下午约2点的习惯,然后下午5:30返回办公室。A)是对录音中working until about 2:00 and then returning to the office from 5:30的反向转述,故为答案。
Good morning,ladies and gentlemen,and welcome to the third in our cities of business seminars in the program“Doing Business Abroad”.[19]Today,we’re going to look into culture awareness,that is,the fact that not everyone is British.Not everyone speaks English and not everyone does business in a British way.And why should they?If overseas business people are selling to us, then they will make every effort to speak English,and torespect our traditions and methods.It is only polite for us to do the same when we visit them.It is not only polite,it is essential,if we want to sell British products overseas.
First,a short quiz.Let’s see how interculturally aware you are.Question 1:Where must you not drink alcohol on the first and seventh of every month?Question 2:Where should you never admire your host’s possessions?Question 3:How should you attract the waiter during a business lunch in Bangkok?And question 4:Where should you try to make all your appointments either before 2:00 or after 5:30 p.m.?
Okay,everyone had a chance to make some notes. Right,here are the answers.Although I’m sure that the information could equally well applied to countries other than those I have chosen.So,No.1:[20]You must not drink alcohol on the first and seventh of the month in India.In international hotels,you may find it served.But[20]ifyou are having a meal with an Indian colleague,remember to avoid asking for a beer if your arrival coincide with oneof those dates.2:In Arab countries,the politeness and generosity of the people is without parallel.If you admire your colleague’s beautiful golden bowls you may well find yourself being presented with them as a present.This is not
a cheap way to do your shopping,however,as your host will quite correctly expect you to respond by presenting him with a gift of equal worth and beauty.In Thailand,clicking the fingers,clapping your hands,or just shouting “Waiter!”,will embarrass your hosts,fellow diners,the waiter himself,and most of all,you.Place your palm downward and make an inconspicuous waving gesture which will produce instant and satisfying results.And finally, [21]in Spain,some businesses maintain the pattern of working until about 2:00 and then returning to the officefrom 5:30 to 8,9 or 10 in the evening.
Recording Three
22.A)He had the company’s boardroom extensively renovated.
B)He completely changed the company’s culture.
C)He took over the sales department of Reader’Digest.
D)He collected paintings by world-famous artists.
Q:What did George Grune do in 1984?
【解析】A)。录音中提到,1984年,乔治·格鲁恩在掌管《读者文摘》不久之后,他就打开了公司董事会会议室的大门,并宣布该房间对员工开放。这是一个象征性的举动,暗示着在格鲁恩的领导下,《读者文摘》将呈现出不同的面貌。由此可知,1984年,乔治·格鲁恩对公司的董事会会议室进行了大范围整顿,故答案为A)。本题容易误选B),但是completely changed(彻底改变)≠has shaken up(整顿)。
23.A)Its articles should entertain blue-and pink-collar workers.
B)It should be published in the world’s leading languages.
C)It should be sold at a reasonable price.
D)Its articles should be short and inspiring.
Q:How did the Wallaces define the formula for Reader’s Digest?
【解析】D)。录音中提到,华莱士夫妇的父母都是教会的牧师,他们对杂志的原则有清晰的定位。《读者文摘》最初有副标题,文章简短,可读性强,且内容振奋人心。D)是对录音中信息的同义转述,其中的should对应录音中的were to;inspiring对应uplifting。
24.A)He served as a church minister for many years. B)He knew how to make the magazine profitable.
C)He treated the employees like members of his family.
D)He suffered many setbacks and misfortunes in his life.
Q:What do we learn about the founder of Reader’s Digest Dewitt Wallace?
【解析】C)。录音中提到,没有子女的华莱士夫妇一直把员工视为他们的家人。C)是对录音中信息的同义转述,其中的treated对应录音中的considered;like members of his family对应to be part of their family。
25.A)It carried many more advertisements.
B)Its subscriptions increased considerably.
C)George Grune joined it as an ad salesman.
D)Several hundred of its employees got fired.
Q:What change took place in Reader’s Digest after the Wallaces’death?
【解析】D)。华莱士夫妇两个人在20世纪80年代初去世,享年都九十多岁。1960年加入《读者文摘》的前广告推销员乔治·格鲁恩把目光都集中在净利润上。在短短几年里,他把杂志翻了个底儿朝天,解雇了几百名工人。D)是对录音中信息的同义转述,其中的employees对应录音中的workers;got fired对应laid off。
[22]Shortly after he took over the Reader's Digest Association in 1984, George Grune unlocked the company's boardroom and announced that the room was now open to the employees. It was a symbolic act, indicating that under Grune's leadership, Reader's Digest was going to be different. True to his word,Grune has shaken up the culture here. To get an idea of the culture we're talking about, consider the boardroom Grune opened up, it has artworks that any museum in the world would want to collect, paintings by many world famous artists like Monet and Picasso. Its headquarters houses some 3,000 works of art. The main building is topped with a Georgian Tower with four sculptures of the mythical winged horse, the magazine corporate logo. It sits on 127 acres of well trimmed lawns. The editor's office used to be occupied by founder Dewitt Wallace, who along with his wife Lila Acheson Wallace, launched Reader's Digest in 1922 with condensed articles from other publications. It has become the world's most widely read magazine, selling 28 million copies each month in 17 languages and 41different editions. [23]The Wallaces, both children of church ministers, had a clearly defined formula for their little magazine. As Reader's Digest was originally subtitled,articles were to be short, readable and uplifting.Subjects were picked to inspire or entertain.
The Wallaces didn’t accept advertising in the U.S.edition until 1955,and even then they didn’t allow any ads for cigarettes,liquor or drugs.The Wallaces also had a clear sense of the kind of workplace they wanted.It started as a mom&pop operation,and[24]the childless Wallaces always considered employees to be part of their family.Employees still tell stories of how the Wallaces would take care of their employees who had met with misfortunes and they showered their employees with unusual benefits like a turkey on Thanksgiving,and Fridays off in May.This cozy workplace no longer exists here.[25]The Wallaces both died in their nineties in the early 1980s.George Grune,a former ad salesman who joined Reader’s Digest in 1960,has his eye focused on the bottom line.In a few short years,he turned the magazine on its head;he laid off several hundred workers,especially hard hit were the blue-and pink-collar departments such as subscription fulfillment.