1
专升本入学考试指导.英语
1.6.4 第四节  主旨大意
第四节 主旨大意

主旨大意是指文章的中心观点和主要含意,它是阅读文章的最终目的。阅读者通过对细节的分析、推断、引申等,总结和概括出文章的主要观点。在确定主要观点时,要注意不要太宽泛,也不要太窄。太宽泛是指所认为的主要观点不仅仅包括文章提到的,还包括文章中没有提到的。太窄是指所认为的主要观点只是文中提到的一部分。

例1:

Juan loves to play games.His favorite game is chess because it requires a great deal of thought.Juan also likes to play less demanding board games that are based mostly on luck.He prefers Monopoly because it requires luck and skill.If he’s alone,Juan likes to play action video games as long as they aren’t too violent.

这段的主要观点是什么?

A.Juan dislikes violence.

B.Juan likes to think.

C.Juan enjoys Monopoly.

D.Juan enjoys playing games.

本段的主题是玩游戏,主要观点要进一步分析。本段中的主人公什么游戏都玩儿,无论是靠动脑的、靠运气的、还是靠技巧的。所以,本段的主要观点是:Juan什么游戏都玩儿,就是喜欢游戏。选项D正确。

本段大意为:Juan喜欢玩游戏。他喜欢的游戏是象棋,因为它需要真正地动脑。他也喜欢玩不太费劲、只凭运气的游戏。《大富豪》是他最爱玩的,因为这个游戏既需要运气又需要技巧。如果一个人的话,他也会玩动作片游戏,只要不是太暴力就行。

例2:

Samantha,I can’t eat or sleep when you are gone.I need to hear your scratchy voice and see your lovely toothless smile.I miss that special way that you eat soup with your fingers.Please come home soon!

中心思想是什么?

A.Samantha,you have bad manners.

B.Samantha,you should see a dentist.

C.Samantha,I miss you.

D.Samantha,I have lost my appetite.

列举了这么多生活细节,而且似乎都是令人不满意的地方。也许正是因为这样的唠叨,才失去对方。一旦失去,平时最反感的也成了最亲切的回忆。可见说话者是多么想念离家的人。选项C正确。

本段大意为:Samantha,在你离家的日子,我吃不下也睡不着。我多么想听到你沙哑的嗓音,看到你在微笑时露出的可爱的缺牙。我特别怀念你用手指头蘸汤喝的特别的样子。请快回家吧!

例3:

Someday we will all have robots that will be our personal servants.They will look and behave much like real humans.We will be able to talk to these mechanical helpers and they will be able to respond in kind.Amazingly,the robots of the future will be able to learn from experience.They will be smart,strong,and untiring workers whose only goal will be to make our lives easier.

下面哪句话阐明了本段的主要观点?

A.Someday we will all have robots that will be our personal servants.

B.We will be able to talk to these mechanical helpers and they will be able to respond in kind.

C.They will look and behave much like real humans.

D.Amazingly,the robots of the future will be able to learn from experience.

第一句就是这段话的主要观点。后面的内容是从不同方面对这一观点的具体描述。选项A正确。

本段大意为:总有那么一天,我们所有的人都会有机器人给我们做私人服务员。他们的外表和行为就像真正的人类。我们能同这些机器帮手聊天,他们会以同样的方式回答。不可思议的是,未来的机器人还会从经验中学习。他们会成为聪明、健壮、永不疲倦的劳动者。他们的唯一目标就是让我们生活得更轻松。