-
1 Section A
-
2 Section B
-
3 Section C
Conversation 1
【主题分类】长对话:娱乐
【高级表达】
1. online celebrity 网红
2. post photos 发布照片
3. pay off 值得,取得成功,付清
【关键句型】
1. It really was a lot to take in. 的确有很多东西要去体会。
2. 2. I guess I never thought much about all the effort behind the scene. 我想我从未考虑过需要这么多的幕后努力。
3. 3. There is always something wrong with my photos as it is. 我的照片里总有一些瑕疵。
【听力原文】
M : (1) Do you mind taking my photo with the statue over there? I think it will make a great shot.
W: Sure, no worries. You're always taking photos. What do you do with all the photos you take?
M: Well, don't laugh. (2) My dream is to become an online celebrity of sorts.
W: You are not serious, are you?
M: I am, completely. I just got the idea a few months ago after posting some holiday photos on my social media accounts. A lot of people liked my photos and started asking me for travel tips. So I figured I’d give it a go. I post a lot on social media anyway. So I've got nothing to lose.
W: I guess that’s true. So what do you have to do to become Internet famous?
M: Surprisingly a lot more than I did as a hobby. (3) Recently, I've been spending a lot more time editing photos, posting online and clearing storage on my phone. It’s always full now.
W: That doesn't sound like too much work.
M:Well, there's more to it. I spent all last weekend researching what topics are popular, what words to use in captions and similar accounts to follow. It really was a lot to take in. And I was up well past midnight. I’d say it's paying off though. I increased the number of people following my accounts by 15% already.
W: That is impressive. I guess I never thought much about all the effort behind the scene. (4) Now that I think about it, there's always something wrong with my photos as it is—half smiles, closed eyes, messy hair. I hope you have better luck than I do. Then again, I think the only person interested in my photos is my mom.
【答案解析】
由选项可预测对话内容可能与照片有关,并且可能涉及到照片出版或者上传到网络等行为。
Q1. What does the man ask the woman to do?
C). A)将女士同意为男士拍照的答复曲解为担心,B)明显与内容不符,C) 和对话第一句意思相同,D) 在对话中并未提及。
Q2. What does the man dream of?
A). 对话中男士直接说到他的梦想是成为网络名人,与A)完全符合。B), C)及D)在对话中均未提及。
Q3. What has the man been busy doing recently?
B). 考细节,男士提到最近花了很多时间编辑照片并发布到网上,以及清理手机内存,和B)相符。A)中collecting photos是从网上收集照片,C)中compare notes在对话中没有提及,D)意指研究流行的社交媒体上的照片,与对话不符。
Q4. What does the woman say about her photos?
A). 女士最后说的一番话里描述自己的照片总有一些这样那样的瑕疵,不尽人意,和A)相符。对话中并未提及照片由谁拍摄,故排除B)。对话中的impressive并不是女士对自己照片的评价,所以C)错。D)未提及。
Conversation 2
【主题分类】长对话:物理学
【高级表达】
1. a fraction of a second 几分之一秒
2. baffle v. 使困惑
3. collide v. 碰撞
4. exotic adj. 奇异的
5. deplete v. 耗尽
【关键句型】
What’s baffled scientists for so long is… 长久以来困惑科学家的是……
They are exactly alike, except that they have opposite electrical charges. 它们具有相反的电荷,除此以外完全一样。
This means that they should have totally wiped each other out, leaving the universe completely barren. 这意味着它们本应完全湮灭彼此,徒留一片荒凉世界。
… there were slightly more particles of matter, which allowed the universe we all live in to form? 物质粒子稍稍多一些,这就让我们所赖以生存的宇宙得以形成?
【听力原文】
M:Good evening and welcome to Physics Today. (5) Here we interview some of the greatest minds in physics as they help us to understand some of the most complicated theories.Today, I’m very pleased to welcome Dr. Melissa Phillips, professor of theoretical physics. She's here to tell us a little about what it is she studies. Dr. Phillips, you seem to study everything.
W:I guess that would be fair to say (6) I spent most of my time studying the Big Bang theory and where our universe came from.
M: Can you tell us a little about that?
W: Well, (7) I'm very interested in why the universe exists at all. That may sound odd, but the fact is at the moment of the Big Bang, both matter and anti-matter were created for a short time, and I mean just a fraction of a second. The whole universe was a super-hot soup of radiation filled with these particles. So what's baffled scientists for so long is "why is there a universe at all?"
M: That's because matter and anti-matter are basically opposites of each other. They are exactly alike, except that they have opposite electrical charges. So when they collide, they destroy each other?
W: Exactly. So during the first few moments of the Big Bang, the universe was extremely hot and very small. Matter and the now more exotic anti-matter would have had little space to avoid each other. This means that they should have totally wiped each other out, leaving the universe completely barren.
M: But a recent study seems to point to the fact that when matter and anti-matter were first created, (8) there were slightly more particles of matter, which allowed the universe we all live in to form?
W: Exactly. Because there was slightly more matter, the collisions quickly depleted all the anti-matter and left just enough matter to create stars, planets, and eventually us.
【答案解析】
选项中反复出现的高频词集中于物理学及宇宙相关,由此预测内容是物理学界对于宇宙起源的研究。
Q5. What does the man say is Physics Today?
D). 对话开头即称Physics Today采访一些物理学界首屈一指的学者,他们会帮助我们理解一些最为复杂的理论,所以它是访谈节目,与D)的定位相符,不是杂志或课程,排除A) 和B)。节目邀请物理学家与观众交流,而非物理学家之间的交流,所以C)不正确。
Q6. What is the woman physicist’s main research area?
B). 女物理学家介绍自己大部分时间都在研究宇宙大爆炸理论以及宇宙由何而来,即B)所指的宇宙起源。A)和C)未提及,D)也不是女士重点谈及的内容。
Q7. What is the woman interested in?
D). 女士直接指出她感兴趣的是宇宙为何存在,即D),其它三项未提及。
Q8. What seems to be the finding of the recent study?
C). 相关句子指出新研究表明物质粒子稍多,所以宇宙得以形成,即C)。A)不属于新发现,B)与内容不符,D)也是已有发现,不符合题意。

