-
1 Section A
-
2 Section B
-
3 Section C
Conversation One
【主题分类】:长对话,选择题,教育
【高级表达】:
1.enthusiastic adj..热心的;热情的;热烈的
2. reckon vt.测算;估计;认为;计算 vi. 估计;计算;猜想;料想
3.embarrassing adj. 是人尴尬的;令人为难的
4. illustration n. 说明;例证;图解;插图
【关键句型】:
1. I can never forget the first speech of thanks I did.我永远不会忘记我的第一次致谢演讲
2. the secretary asked me if I could give the speech of thanks秘书问我能不能做一个致谢演讲
3. Anyway, from that point on, I was scared我开始害怕了
4. It was embarrassing!真让人尴尬
5. I tried to apologize, not very successfully.我试图道歉, 但效果不好
【听力原文】
W:(1-1)You are going to give a short speech of thanks for the speaker this evening, aren't you, Bill?
M:(1-2)Yes.
W:You don't sound very enthusiastic. It's not that bad, is it?
M:No.I don't mind, really. But I can never forget the first speech of thanks I did.
W:Why? What happened?
M:(2)Well, I was in my early twenties. I joined the local history society.
W:Yes?
M:Anyway, I went along to a lecture by a Miss Bligh.
W: Oh. Do go on.
M:(3)She was going to talk with slides about our town in the mid-18th century. She had just published a book on the subject which was reckoned to be quite good. So I went along. When I arrived, the secretary asked me if I could give the speech of thanks. Rather stupidly, I said yes.
W:We've all done it
M:Anyway, from that point on, I was scared. What should I say? I decided to make notes during the lecture, and refer to interesting parts and thank her on behalf of the society. In fact, by the time Miss Bligh stood up to talk, I was feeling much better. But she was so nervous that she kept forgetting what to say, and she spoke almost in a whisper. People at the back kept calling out“We can't hear ”. It was embarrassing!
W:I can imagine it.
M:At least the slides were good, that is until the bulb in the projector blew. And she had to finish her talk with no illustrations.
W:So what did you say in your speech of thanks?
M:What can you Say? You have to be polite. (4) I mentioned the interesting facts, referred to the excellent slides, and then finished by saying“We’d all like to thank Miss Bligh for blowing out her slides.”
W:Oh, no.
M:I felt terrible. I tried to apologize, not very successfully.
W:And the speech of thanks this evening?
M: I’ll write down exactly what Tm going to say and read it carefully.
Questions 1 to 4 are based on the conversation you have just heard.
【答案解析】:
未听先知: 预览四道题各选项,由选项中的 speaker、audience、speaking 和 remark 等词可以初步推测,对话内容与在公众场合发言有关。第 1 题各选项均为现在时态的动词短语,可能考查某人现在或将来的行为动作;第 2 题各选项主语均为 He,第 3 题各选项均与女士有关,因此这两题分别考查男士和女士的信息,应注意捕捉相关细节介绍;根据第 4 题各选项语义可知,此题考查男士发言的情况,应留意相关描述。
1. What is the man asked to do this evening?
答案;A详解: 对话开头,女士问男士他是否会在当晚的讲座上对讲话人致谢,男士对这一说法给出了肯定的回答,因此答案为 A。
2.What do we learn about the man?
答案: D详解: 对话中男士提到,二十多岁的时候,他加入了当地的一个历史社团。因此答案为D。
3.What does the man say about Miss Bligh?
答案: B详解: 对话中,男士说 Miss Bligh 的讲座是关于他们镇在十八世纪中叶的历史,Miss Bligh 刚刚出版了一本关于该主题的书,而且这本书写得很不错。由此可知,Miss Bligh 对于该城镇的历史有着比较透彻的了解。因此答案为 B.
4.What does the man Say about the first time he gave a Speech of thanks?
答案: C详解: 根据男士的描述,在致谢辞的末尾,他提到了 Miss Bligh 做讲座时十分尴尬的一个场景,虽然他试图为这句不合适的话道歉,但效果并不好。由此推断,男士做了一个十分尴尬的致谢辞。因此答案为 C。
Conversation Two
【主题分类】:长对话;选择题;商贸经济
【高级表达】:
1. Dramatic adj.戏剧的;急剧的;引人注目的;激动人心的
2. Rival n. 对手;竞争者
3. Credit n. 信誉;信用;贷款
4. Revenue n. 税收;国家的收入;收益
5. Export n.出口;输出
【【关键句型】】
1. But there is something you should know about.有些事你应该知道
2. they are smaller than us, but we can't afford to ignore them他们比我们规模小,但我们不能忽视他们
3. The letter from the tax revenue office?税收办公室的来信?
4. How about selling that new motorcycle of yours in Indonesia?把新摩托车卖到印度尼西亚这么样?
5. I’ve been studying the possibility and I think we should give it a go.我在考虑其可能性,我认为我们应该试一下。
【听力原文】:
W:Another cup of tea, Paul?
M:No, thanks. Well, what's new, Laury?
W:Nothing dramatic. But there is something you should know about.
M:What’s that?
W:(5)Well our rivals are offering extended credit terms to some of the retailers in the area.
M:Oh? Which rival is this? We only have two.
W:Barratts Company.
M:Oh, them. Well, they are hardly a threat.
W:(6)I know they are smaller than us, but we can't afford to ignore them.
M:Yes, you are right, Laury. But I don't like extended credit. It ties up cash we could put to better use elsewhere. But, I’l1 look into it on Monday.
W:Yes. And there is something else.
M:Don't tell me! The letter from the tax revenue office?
W:Right. How did you know?
M:Tara told me. What's the problem?
W:Well. Tom got this letter late yesterday and then went frantic trying to find copies of last year”s accounts.
M:Did he find them?
W:No. (7)And he was away before I could get hold of the letter.
M:How about a drive down to the office now? And we'll see if everything's all right. There's another reason why I wanted a chat with you before Monday.
W:I thought as much. Well, go on, surprise me.
M:(8-1)How about selling that new motorcycle of yours in Indonesia?
W:(8-2)What?You I mean export? Paul, I think you've been away too long. This is Jayal Motors. We've never sold a bike abroad.
M:Don't worry, Laury. T’m not crazy. (8-3)I’ve been studying the possibility and I think we should give it a go.
W:It's not as easy as that though, is it? We’d have to reorganize the whole company.
M:Don't be silly. I don't intend starting next week. We"ll have to plan it properly. Of course, there will be a few problems...
W:A few problems? I can see hundreds. For one thing, transport. I have enough trouble delivering bikes to shops only 40 miles away, never mind $,000 milesl!
MI:That's what forwarding agents are for.
Questions 5 to 8 are based on the conversation you have just heard.
【答案解析】:
未听先知: 预览四道题各选项,由 retailers 、rivals 和 company 等词可以初步推测,对话内容与零售行业的运营和竞争有关; 再结合 market is changing、business strategy 和 Reconstructing the whole company 等词可进一步推测,对话
内容涉及在变化的市场中该公司有哪些应对策略与调整。
.5.What does the woman think the man should know?
答案: B详解: 对话开头,女士对男士说有件事情他应该知道,他们的竞争对手对该地区的部分零售商提供了信贷延期条款。也就是说,女士认为男士应该了解对手正在做什么,因此答案为 B。
6.What does the woman think of Barratts Company?
答案: A详解, 对话中,男士对 Barratts Company 的行为没当回事,说他们根本就构不成威胁,但女士却不赞同,她认为,虽然对手的规模比不上他们公司,但不能忽视这个对手。也就是说,她认为应该认真看待竞争对手,因此答案为 A
7.What did the woman Say about the letter form the tax revenue office?
答案: C详解: 女士说,税务局的来信和是 TOM 收到的,然后 TOM 就翻箱倒柜地去找去年的账目,但是没有找到。而且,她还没能看看信的内容,TOM 就走了。也就是说,女士还没有看到信,故答案为 C。
8.What is the man thinking of doing?
答案: D详解: 对话中,男士告诉女士,他有将新摩托车销售到印度尼西亚的想法,关于这一想法,他已经考虑了一阵子,认为应该尝试一下。因此答案为 D。

